Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rimšēvičs ES Tiesā iesniegs pieteikumu par aizliegumu apmeklēt ECB padomes sanāksmes

Kukuļņemšanā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tuvākajās dienās vērsīsies ar iesniegumu Eiropas Savienības (ES) Tiesā par aizliegumu apmeklēt Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes sanāksmes.

Rimšēviča advokāts skaidroja, ka sākotnēji Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumā par drošības līdzekļa - aizliegumu ieņemt Latvijas Bankas prezidenta amatu nebija precīzi noteikts, ka Rimšēvičs nevarētu darboties kā ECB padomes loceklis. Lai varētu apmeklēt ECB padomes sanāksmes Rimšēvičs lūdza izmeklēšanas tiesnesi atcelt drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts. Vienlaicīgi tika lūgta KNAB izmeklētājam atļauja izbraukt no valsts.

KNAB un tiesnesis šādus lūgumus noraidīja, paskaidrojot, ka Rimšēvičam neļaus braukt uz sanāksmi, jo viņš ECB padomē darbojas kā Latvijas bankas prezidents, līdz ar to apmeklējot šīs sanāksmes tiktu pārkāpts drošības līdzeklis, norādīja Vārpiņš.

"Latvijas Bankas rīcība, liedzot Rimšēvičam piekļuvi ECB materiāliem un informācijai, ir saprotams solis situācijā, kuru radīja KNAB prettiesiskais lēmums par drošības līdzekļiem un tā vēlāka interpretācija. KNAB ar saviem procesuālajiem lēmumiem aktīvi iejaucas jautājumos, kurus regulē Eiropas Savienības tiesību normas un kuru risināšana ir citu institūciju, nevis KNAB kompetencē. KNAB darbībām nav nekāda loģiska sakara ar Latvijā izmeklējamo kriminālprocesu un tām ir tikai savas publicitātes veicināšanas nozīme," norādīja advokāts.

Ievērojot KNAB rīcības prettiesisko raksturu un pieļautos gan nacionālo, gan Eiropas Savienības tiesību pārkāpumus, šo pārkāpumu novēršanai tuvākajās dienās tiks iesniegts pieteikums Eiropas Savienības Tiesā, piebilda advokāts.

Jau ziņots, ka Latvijas Bankas padome pieņēmusi lēmumu, ka Rimšēvičs nevarēs apmeklēt savu darba vietu Latvijas Bankā.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns informēja, ka Latvijas Banka ir saņēmusi no Rimšēviča advokāta informāciju, ka Rimšēvičs nevar un nedrīkst pildīt tās funkcijas, kuras saistītas ar darbu ECB padomē.

"No tā izriet, ka Rimšēvičs vairs neapmeklēs savu darba vietu Latvijas Bankā un neizsniegs pilnvaras Latvijas Bankas pārstāvim dalībai ECB padomes sēdēs," norādīja Silakalns.

Tāpat viņš atzīmēja, ka laikā, kamēr Rimšēvičs nevar pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus, viņam netiek maksāts atalgojums, nav piekļuves Latvijas Bankas informācijas sistēmām un dokumentiem un netiek nodrošināts dienesta transports.

Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par ABLV Bank darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un Norvik banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar Trasta komercbanku, ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Latvijas Bankas amatpersonai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - 100 000 eiro drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Top komentāri

Dg
D
Dzejnieks Poruks rakstīja ".. tā stāvēt, ka nevienam ceļā". Skatoties uz Rimševica gadījumu, atkal jāatzīst, ka cita gadsimta dzejniekam taisnība. Baigi ceļā kādam bija nostājies.
ee
e
Tiesā viņa vainu pilnīgi noteikti nepierādīs un Rimševics varēs pieprasīt atmaksāt visus materiālos zaudējumus (algu) līdz pilnvaru beigām un morālo kompensāciju. Summa būs visai iespaidīga. Valsts jau varētu sākt atlikt šai nebaltajai dienai.
Hūgo Vācietis
Kāpēc man ir pilna pārliecība ka Rimšēvicam nekādu vainu nepierādīs ! Bet, tiem kuri viņu novāca būtu tiešām jāpasēž cietumā ...vismaz kādus gadiņus >desmit ,citiem blēžiem par mācību !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas