Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rimšēvičs: Esmu kļuvis neērts, man izteikti arī nošaušanas draudi

"Ar savu darbu Latvijas Bankas (LB) vadītāja amatā esmu kļuvis neērts - gan tiešā, gan netiešā veidā. Man pat izteikti draudi dzīvībai," otrdien preses konferencē vienu dienu pēc atbrīvošanas no izolatora paziņoja LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņam esot izteikti nošaušanas draudi. Nāves draudus Rimšēvičs saņēmis šā gada janvāra beigās, kad saņēmis īsziņu no kāda konkrēta cilvēka. Šī informācija sniegta tiesībsargājošajām iestādēm.

Atstāstot savu redzējumu par pagājušās nedēļas notikumiem, Rimšēvičs klāstīja, ka aizvadītajā piektdienā ABLV Bank esot vērsusies Latvijas Bankā, prasot likviditātes pabalstu viena miljarda apjomā, ko Latvijas Banka nekādos apstākļos nevarētu darīt līdz ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) sankcijām ABLV Bank. Jau pēc trīs stundām Latvijas Bankā notikusi kratīšana. "Vai sakritība?" viņš vaicāja.

ABLV Bank portālam Diena.lv norādīja, ka "šobrīd nevēlas komentēt smagos kriminālnoziegumos aizdomās turētās personas fantāzijas, kurām nav nekāda sakara ar realitāti. Šobrīd strādājam, lai stabilizētu bankas darbību, fokusēsimies uz šo darbu."

Atsaucoties uz 2017. gada vasaras notikumiem, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sodīja piecas Latvijā darbojošās bankas, jo ar sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju veiktā pārbaudē konstatēts, ka tās nav ievērojušas regulējošo normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā, Rimšēvičs norādīja, ka sadarbojies ar ASV institūcijām, un "liels bija viņu pārsteigums, ka šeit, Latvijā, tika sodītas piecas un nevis sešas bankas. Domāju, ka šobrīd Latvijas Banka ir valstī palikusi vienīgā, kura pauž neatkarīgu un skaidru nostāju gan par nerezidentu banku sistēmu Latvijā, gan nodokļu sistēmu un citām jomām."

Latvijas Bankas prezidents norādīja: "Neizbrīna, ka esmu neērts. Lai cik es pūlētos šīs lietas izrunāt, diemžēl man nav izdevies sasaukt ātrāk Nacionālās drošības padomes sēdi, kurā šie jautājumi tiktu apskatīti. Šī situācija ir izvērtusies tādā brīvā plūdumā, katra institūcija dara savu, katrs koncentrējas uz savu šauro lauciņu." 

Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka "viņam ir raksturs" un "viņš nevar sēdēt mierīgi vai stāvēt malā", piebilstot: "Iespējams, tas ir tas, par ko šodien ciešu." 

Rimšēvičs uzsvēra, ka negrasās no amata atkāpties, jo "tas ir manu apmelotāju un nomelnotāju mērķis, lai nevarētu sevi aizstāvēt." Tāpat Rimšēvičs norādīja, ka viņa palīdzība būtu ļoti noderīga Latvijai, tiesājoties pret Guseļņikovu. Viņš visvairāk baidoties no tā, ka tiesvedība varētu vilkties gadiem ilgi, kā rezultātā "nebūs iespējas saņemt pilnvērtīgu, ātru un taisnīgu tiesu." 

Uz jautājumu, vai var turpināt pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus, Rimšēvičs atbildēja, ka tas ir precīzi jāsaprot kopā ar Latvijas Bankas juridiskajiem padomniekiem, lai saprastu, kā iespējam tālāka darbošanās LB vadītāja amatā. Viņš neatbildēja uz jautājumu vai pašlaik drīkst pildīt amata pienākumus. Patlaban viņam pielaide darbam ar valsts noslēpumu nav atņemta.

"Mana klātbūtne, risinot šos smagos tiesvedības jautājumus pret Norvik banku, Latvijas valstij varētu tikai palīdzēt," viņš uzsvēra.

Kā zināms, Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas - par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume pirmdien paziņoja, ka konkrētajā kriminālprocesā aizdomās tiek turētas divas personas - augsta Latvijas Bankas amatpersona un kāda fiziska persona, bet kukuļa apmērs esot vismaz 100 000 eiro.

(pievienots ABLV bankas komentārs 4. rindkopā)

Top komentāri

maita
m
ščēle to zagļu infekciju ievazāja .
Jantariks un Co
J
Un tā būs ar katru, ka aiztiks visu cienījamo Sprūda kungu un viņa draudzību ar banku īpašniekiem ! Lai dzīvo demokrātiski - nekorumpētā Latvija !!!
Straume
S
Neapšaubāmi, ka Rimševičš ir daudz briesmīgāks, kā Puķu Andris, Hūte un Buldozers. Mēs darīsim visu, lai godīgais Sprūda kungs un Krievijas godīgie finansu magnāti varētu strādāt godīgā un tiesiskā valstī !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas