Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rubenis: Valdošajai elitei kultūra acīmredzot nav vajadzīga

Kultūras vērtības saglabāsies, ja vien neturpināsies to iznīcināšana, kādu piedzīvojam tagad. Valdošajai elitei, kultūra acīmredzot pašai nav vajadzīga, intervijai Dienā ceturtdien norādījis Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

"Atļaušos apgalvot, ka esmu cilvēks, kurš visu mūžu apmeklē daudzus kultūras pasākumus, attiecīgi man ir priekšstats, kurš no elites apmeklē Operu, teātri. Un tādu ir ārkārtīgi maz! Pat uz apmaksātajām ložām nenāk! Es cilvēciski saprotu šos cilvēkus: viņi ir noguruši, viņi atnāk mājās un noskatās stulbu krimiķi, mēģinot atslēgties. Bet, ja tev personīgi kultūra nav vajadzīga, tad tu to aizstāvēsi tikai vārdos, publiski, bet tā īsti ne. Tā ir tāda apvērsta uzvedības forma, ko noteikti esi pamanījis politikā: kad politiķis runā ar otru politiķi, viņi spēj kontaktēties civilizēti; kā nonāk tribīnē vai TV studijā - pavisam citi teksti...," O.Rubenis atklāja laikrakstam.

Viņaprāt, kultūras procesi nemitīgi attīstās, tādēļ, ja iestājas pārrāvums, zūd cilvēku pieradums, pieprasījums pēc šīm vērtībām. "Dzīvē nenotiek tā kā fantastikas filmās, kur cilvēkus iesaldē un pēc desmit gadiem atsaldē tikpat jaunus un skaistus. Kultūras procesi visu laiku attīstās, ja iestājas pārrāvums, zūd cilvēku pieradums, pieprasījums pēc šīm vērtībām," Dienai teica teātra direktors.

Viņš gan atzina - teātris latviešiem ir "iesēdies". " Ja vispārīgāk: teātris latviešiem ir tā iesēdies - un paldies dievam, ka tā! -, ka latviešiem grūti sevi iedomāties bez teātra. Jā, teātris, aktieri vairs nav tādi elki, kuriem gribas pieskarties, tomēr ir kopības sajūta un mēs uz ielas atskatāmies, ja garām paiet Uldis Dumpis vai Rēzija Kalniņa," sacīja O.Rubenis.

Runājot par teātra iestudējumu veidiem, O.Rubenis atzina, ka teātrī 70% izrāžu ir izklaide, bet 30% - "nopietnais". "Latvieši ir ļoti pacietīgi, bet gadās, ka, ja uz skatuves ir monologs astoņu minūšu garumā, zālē sāk dīdīties krēslos. Iestudēt izrādi, kas ilgst trīs stundas, ilgāk ir riskanti, jo esam pieraduši pie divu minūšu sižetiem, 140 zīmēm tviterī utt. Mēs paši iedzenam sevi tādā steigā, ka visu laiku prasām action," sacīja O.Rubenis.

Visu interviju ar O.Rubeni lasiet ceturtdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas