Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sabiedriskās televīzijas krustceles

Nākamgad Latvijas Televīzijai būtiski nāksies savilkt jostu. Dienai tapis zināms, ka šajā gadā ieņēmumi no valsts budžeta un reklāmām tiek plānoti 18,3 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi paredzēti krietni lielāki – 21,7 miljoni eiro. Starpība ir teju 3,5 miljoni. Uzņēmuma iekšienē jau sāk runāt par atteikšanos no atsevišķiem raidījumiem.

Situāciju vēl neapskaužamāku padara neskaidrība par to, vai televīzijai nāksies atmaksāt no reklāmām gūtos ieņēmumus valstij. "Runājot par pašu ieņēmumiem, šajā skaitlī ir arī pašu uzkrājumi, gan arī 1,2 miljonu dividendes," vaicāta par radušos situāciju, stāsta Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāve Dace Ķezbere. To, ka izdevumu daļa ir lielāka nekā ieņēmumu, NEPLP esot akceptējusi.  

Uz jautājumu, kā LTV plāno tikt galā ar šo starpību, viņa atbild, ka LTV "2016. gadu sāks pa nullēm. 2014. gadu LTV beidza ar šo te apmēram trīs miljonu lielo uzkrājumu. Patiesībā tas ir papīru rādītājs. Tas nenozīmē, ka tam ir segums naudā. Tas ir viss, kas saskaitļots kopā, kā viņi beidz gadu." 2015. gadam LTV piešķirti lielāki līdzekļi, lai informētu par Latvijas prezidentūras EP norisēm, un tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc starpība esot tik liela. Naudu nācies tērēt arī strīdā par autortiesībām ar AKKA/LAA, joprojām notiek pārsūdzība. "Protams, dārgie raidījumi, piemēram, Vakars ar Renāru Zeltiņu, nākamajā gadā droši vien vairs netiks iepirkti," atklāj Ķezbere, atkārtojot, ka ir jāpēta "pa pozīcijām", kas šos trīs miljonus ir izveidojis.  

Uz jautājumu, vai atbilst patiesībai, ka 2015. gads LTV budžetā beigsies ar apmēram 3,5 miljonu starpību starp izdevumiem un ieņēmumiem, LTV pārstāvis Klāvs Radziņš Dienai rakstiski atbildēja: "LTV projektu realizāciju plāno atbilstoši saņemtajam finansējumam NEPLP apstiprinātā sabiedriskā pasūtījuma un budžeta ietvaros. 2015. gadā papildus tiem projektiem, kas tiek realizēti par 2015. gada dotāciju un pašu līdzekļiem, LTV realizē arī tādus projektus, kuriem finansējums ir piesaistīts iepriekšējos finanšu periodos. LTV veic tikai tās darbības un realizē tikai tos projektus, kuriem bija piešķirtas dotācijas vai piesaistīti citi finansējuma avoti. LTV neveic nekādus projektus vai darbības, kurām nav paredzēts finansējums vai kas radītu saistības nākotnē." Viņš arī skaidro, ka pašreiz spēkā esošie normatīvie akti neparedz, ka LTV būtu jāatmaksā valstij no reklāmām gūtie ieņēmumi.  

Pagaidām neskaidrais jautājums par to, vai LTV nāksies maksāt dividendes no reklāmas ieņēmumiem, paliek neatbildēts. Kā norāda Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis, viņam nav zināms, vai NEPLP un Kultūras ministrija Ministru kabinetā ir iesniegusi lēmumprojektu. Kaut gan pēc būtības saskaņā ar normatīvajiem aktiem LTV būtu jāmaksā dividendes valsts budžetā, Ministru kabinets var lemt arī citādāk, kas gan nenotiktu pirmo reizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas