Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimā iesniegti paraksti par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā

Saeimā šodien tika iesniegti vairāk nekā 14 000 cilvēku paraksti bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā, aģentūru LETA informēja parlamentā.

Pēc iedzīvotāju iniciatīvas saņemšanas tiek pārbaudīti paraksti, tad to izskata Saeimas Prezidijs un lemj par iniciatīvas nodošanu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv izvietoto iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 14 000 cilvēku. Iniciatīvas autors Deniss Barteckis atteicās no turpmākās rīcības, tāpēc šo iniciatīvu pārņēmusi aktīviste Jeļena Bačinska.

"Mēs nevaram atcelt reformu, bet varam pieprasīt izglītības kvalitātes uzlabošanu. Mēs pieprasīsim jebkuru izglītības sistēmas izmaiņu apturēšanu bez Reformas 2004 rezultātu, kā arī izglītības kvalitātes kopumā, izvērtēšanas," norādīja Bačinska.

Kā ziņots, rīt, 23.janvārī, Ministru kabinets plāno izskatīt Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kuros paredzēts noteikt pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā, liecina valdības darbakārtība.

IZM izstrādātajā likuma grozījumu projektā norādīts, ka pāreja uz mācībām valsts valodā vispārējās vidējās izglītības posmā vispārējās izglītības iestādēs veicinās sekmīgu jaunā vispārējās izglītības satura un mācīšanās pieejas ieviešanu. Ministrijas sagatavotie priekšlikumi pārejai uz mācībām valsts valodā vispārējās vidējās izglītības posmā ļaus gan kvalitatīvi īstenot jauno pieeju mācību saturam un mācību procesa īstenošanai, gan nodrošināt mazākumtautību valodas un kultūras saglabāšanu atbilstoši Latvijas starptautiskajām saistībām, norādīja ministrijā.

Likumprojektā ir iekļauti grozījumi, kas nosaka juridisko pamatu pārejai uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai valsts valodā, kā arī precizē virkni likuma normu, kas ir nepieciešamas mācību valodas lietojuma tiesiskā regulējuma izveidei visā vispārējā izglītībā.

Paredzēts, ka likuma grozījumi stātos spēkā pakāpeniski, pārejai uz mācībām latviešu valodā sākoties 2019.gada 1.septembrī, bet reformai noslēdzoties 2021.gada 1.septembrī.

Top komentāri

DEf
D
Rimstieties aunu bars,nebūs nekāda valsts apmaksāta izglītība krievu valodā! Ja nepatīk-robežas ir vaļā.
neattapīgajiem kremliniem
n
Valstij nav pienākuma par valsts naudu mācīt visus iespējamos migrantus viņu valodās, tātad Kremļa okupantiem ir divas iespējas. 1. Mācīties savu valodu privāti. 2. Kas nevar dzīvot ārpus Krievijas - atgriezties etniskajā dzimtenē.
viedais
v
interfrontes paliekas visā savā krāšņumā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas