Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saeima vērtēs ieceri par obligātu lauksaimniecības zemes apsaimniekošanu trīs gadu laikā kopš tās iegādes

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus likumā, paredzot mainīt tiesības iegādāties lauksaimniecības zemi un noteikt, ka zemes apsaimniekošana obligāti sākama trīs gadu laikā kopš tās iegādes.

Paredzēts, ka tas attieksies gan uz juridiskām, gan fiziskām personām, un lauksaimniecības zemes izmantošana ražošanā būs jāapliecina rakstiski. Zemkopības ministrija skaidrojusi, ka trīs gadu termiņš ir noteikts tādēļ, ka lauksaimniecības zeme var nebūt labā lauksaimniecības un vides stāvoklī un var būt nepieciešams uzlabt zemi, piemēram, veikt meliorācijas darbus.

Saistībā ar jaunajiem nosacījumiem paredzēts arī grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu, paredzot soda sankcijas, ja trīs gadu laikā zemes izmantošana lauksaimnieciskajā ražošanā nav sākta. Zemkopības ministrijai līdz 30.oktobrim būs jāsagatavo attiecīgie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Juridiskajai personai saistībā ar tiesībām iegādāties lauksaimniecības zemi būs jābūt reģistrētai Latvijā kā nodokļu maksātājam, jābūt tiesīgai saņemt tiešos maksājumus, kā arī vismaz pēdējo trīs gadu laikā būs jāgūst ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas, kas būtu vismaz viena trešdaļa no tās kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Juridiskai personai arī tiks prasīts nodarbināt cilvēkus, kuri ir ieguvuši lauksaimniecisko vai tai pielīdzināmu izglītību.

Arī fiziskām personām zemes iegādei tiks noteiktas jaunas prasības - personai būs jābūt reģistrētai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējai, tai būs jābūt tiesīgai saņemt tiešos maksājumus, tai būs jābūt guvušai ienākumus pēdējo trīs gadu laikā no lauksaimnieciskās ražošanas. Zemkopības ministrija arī vēlas, lai fiziska persona būtu ieguvusi lauksaimniecisko vai tai pielīdzināmu izglītību vai būtu guvusi pieredzi lauksaimniecībā.

Prasības attieksies uz tādiem zemes gabaliem, kuri pirkšanas brīdī pārsniedz piecu hektāru platību.

Likuma grozījumi sagatavoti un nepieciešami, lai sekmētu ilgtspējīgu lauksaimniecības zemes izmantošanu un personas ieinteresētību lauksaimnieciskajā ražošanā, skaidrojusi Zemkopības ministrija. Patlaban spēkā esošais tiesiskais regulējums nav pilnīgs un pietiekams Latvijas lauksaimniecības zemes resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas