Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas apakškomisija pauž atbalstu dzemdes kakla vēža skrīninga programmas modernizēšanai

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti, ar veselības nozares ekspertiem diskutējot par ieceri palielināt veikto dzemdes kakla vēža skrīningu skaitu un pilnveidot pārbaužu metodes, atbalstīja ierosinājumu ieviest mūsdienīgāku skrīninga programmu, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Deputāti uzklausīja veselības nozares speciālistu ierosinājumu Latvijā ieviest modernākas dzemdes kakla vēža skrīninga metodes, lai mazinātu dzemdes kakla vēža sastopamību un mirstību no tā.

Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valdes locekle Jana Žodžika norādīja, ka pašreizējā primārā skrīninga metode ir novecojusi un vairs neatbilst Eiropā pieņemtajiem izmeklējuma standartiem, un to būtu nepieciešams aizstāt ar mūsdienīgāku. Kā vienu no šādām metodēm viņa minēja papilomas vīrusa testu, atzīmējot, ka papilomas vīruss ir viens no galvenajiem dzemdes kakla vēža izraisītājiem un savlaicīga tā diagnosticēšana samazinātu dzemdes kakla vēža sastopamību par vairāk nekā 90%. Tāpat Žodžika sacīja, ka testu būtu iespējams veikt mājas apstākļos, tā palielinot to sieviešu skaitu, kas pārbauda savu veselību.

Veselības ministrijas pārstāvji informēja, ka ministrija apzina iespējas par modernāka skrīninga veida ieviešanu Latvijā, sadarbojoties ar pakļautībā esošajām iestādēm un nozares speciālistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas