Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta ieceri par pediatru tīkla atjaunošanu Latvijā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien konceptuāli atbalstīja Sabiedrības veselības apakškomisijas piedāvāto ieceri atjaunot pediatru tīklu Latvija.

Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks (Vienotība) trešdien informēja par apakškomisijas un dažādu ekspertu izstrādāto ideju. Tā paredz nodrošināt pediatrus kā tiešās pieejamības speciālistus otrā un augstāka līmeņa slimnīcās, atjaunojot bērnu ārstu tīklu Latvijā.

Pēc Ražuka domām, Latvijā ir pietiekams pediatru skaits, lai veidotu šāda veida tīklu, tomēr patlaban viņiem neesot, kur strādāt, tāpēc šie ārsti apguvuši dažādas papildu specialitātes. Uz šo pediatru bāzes būšot iespējams atjaunot pediatru tīklu.

Deputāts zināja teikt, ka bērnu mirstības un slimošanas rādītāji Latvijā ir ļoti slikti, kas saistīts ar to, ka pediatrs nav pieejams katram bērnam Latvijā, proti, tas nav pirmās pieejamības speciālists.

Ražuks aicināja deputātus konceptuāli atbalstīt priekšlikumu, kas būtu pamats tālākai diskusijai par šo priekšlikumu. Tāpat deputāts norādīja, ka Saeimas apakškomisija nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), aicinot mudināt Veselības ministriju (VM) šo jautājumu risināt.

Saeimas sēdē izskanēja divi kritēriji, pēc kuriem varētu plānot nepieciešamo pediatru skaitu un izkārtojumu tīklā - bērnu skaits attiecīgajā reģionā vai pediatra sasniedzamība.

Priekšlikumu konceptuāli atbalstīja visi deputāti, izņemot Eināru Cilinski (VL-TB/LNNK), kurš izvēlējās nepiedalīties balsojumā, jo, viņaprāt, nepietiek informācijas, kā arī VM viedokļa par priekšlikumu.

Kā iepriekš Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Latvijas Pediatru asociācijas prezidente Ilze Grope, Latvijā ir pediatru pieejamības trūkums primārajā aprūpē, un arī ģimenes ārstu ar pediatra specializāciju skaits arvien samazinās.

Pediatru asociācija izteikusi divus priekšlikumus pediatriskās aprūpes uzlabošanai Latvijā. Viens no tiem ir veidot pediatriskās aprūpes tīklu, lai nodrošinātu, ka ir pediatrs, kurš varētu palīdzēt ģimenes ārstu praksēm ar bērnu veselības aprūpi, savukārt otrs, pēc asociācijas domām, reālākais risinājums, varētu būt akūto ambulatoro pediatriskās aprūpes punktu izveide lielākajās Latvijas slimnīcās, tostarp Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Arī Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols pauda atbalstu akūtā ambulatorā centra bērniem izveidi. Viņaprāt, tā būtu ļoti laba ideja, kas atslogotu slimnīcās neatliekamās palīdzības nodaļu, kā arī ļautu koncentrēt augsti kvalificētos un specializētos resursus atbilstošas aprūpes sniegšanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas