Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas komisijā kritizē IZM un VM gatavību klātienes mācību atjaunošanai pēc 15.novembra

Otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē gan deputāti, gan sociālie partneri kritizējuši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Veselības ministrijas (VM) gatavību klātienes mācību atjaunošanai pēc 15.novembra.

Saeimas komisijas sākumā īsu pārskatu par izglītībā notiekošo Covid-19 pandēmijas apstākļos izklāstīja IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta RIS3 vienības vadītājs Uldis Berķis, kurš informēja, ka no 25.oktobra darbu atjaunojušas speciālās izglītības iestādes, sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" un speciālās izglītības programmas, kā arī IZM gatavojas 1.-3.klašu atgriešanai klātienes mācību procesā. Tikmēr pārējie skolēni turpina baudīt pagarināto brīvlaiku. 

Berķis uzsvēra, ka klātienes darba nodrošināšanai šobrīd strādājošās izglītības iestādēs turpinās regulāra testēšana. 

Savukārt profesionālās un augstākās izglītības iestādes turpina darbu attālināti, izņemot medicīnas izglītojamie, kuriem praktiskās zināšanas ļauts nostiprināt klātienē. Arī pirmsskolu darbības nepārtrauktība ir turpināta. 

Veselības ministra ministra padomnieks Kaspars Bērziņš informēja, ka pēc 15.novembra iecerēts atgriezties iepriekšējā situācijā pirms "lokdauna". Tāpat tiek diskutēts ar IZM par antigēnu paštestiem, kurus varētu izmantot divas reizes nedēļā. 

Saeimas deputāte Ilga Šuplinska pauda sašutumu, ka abas ministrijas uz Saeimas komisijas sēdi nav ieradušās ar skaidru plānu par klātienes mācībām pēc 15.novembra. Viņa norādīja uz informācijas trūkumu par skolu telpu ventilēšanu, plūsmu organizēšanu un kopēju pārskatu, kāda būs rīcība pēc "lokdauna". Politiķes sašutumam pievienojās arī deputāte Evija Papule (R) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure.

Vienlaikus Šuplinska aicināja paredzēt iespēju, ka skolās pirmreizēji jātestē ne tikai nevakcinētie, bet arī pārslimojošie un vakcinētie, jo arī šīs personas var būt bīstamā vīrusa pārnēsātāji. Šobrīd regulējums paredz, ka visi ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu saņēmušie mācības turpina klātienē, bet nevakcinētie - attālināti.

Dundure vērsa uzmanību paškontroles antigēnu testu atlikumam. Viņa komentēja, ka, atgriežoties klātienes mācībās, situācija ir jāvērtē "stipri plašāk". Lai nodrošinātu stingrāku drošību un pārskatāmu organizētību, ir nepieciešama informācija par paškontroles antigēnu testiem skolās.

Berķis norādīja, ka eksprestestu nepieciešamība skars visas nozares, līdz ar to tas būs milzīgs valsts mēroga iepirkums. Šobrīd IZM ir iesniegusi VM aprēķinus par sektoru un testu vajadzību.

Pēc skaidrākas atbildes, kā izskatīsies klātienes mācības pēc 15.novembra, tiecās arī komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV), kurš aicināja atbildi rast VM. Bērziņš politiķim skaidroja, ka IZM drošības protokols skolām tiks pārskatīts, lai pie augstas saslimstības būtu arī augstas prasības drošības nodrošināšanai. 

VM viedoklim piebiedrojās IZM valsts sekretāre Līga Lejiņa, kura piebilda, ka galvenais mērķis būs papildināt testēšanas politiku un veidotu drošāku vidi klātienes mācību rīkošanai.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas