Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saistībā ar Rīgas satiksmes korupcijas lietu kriminālizmeklēšana sākta arī Čehijā

Izmeklēšana Rīgas satiksmes korupcijas lietā ilgst jau divus gadus un tajā publiski nav redzams progress. Šā gada pavasarī nomira Rīgas satiksmes darbinieks Igors Volkinšteins, kurš organizēja dārgos iepirkumus un kuram lietā bija "savedēja" loma. Nekā personīga zināms, ka pagājušajā mēnesī miris vēl viens aizdomās turētais - Aleksandrs Krjačeks. Viņa kontrolē bija SIA Alkom serviss . Firma kopā ar Škoda Transportation vinnēja Rīgas satiksmes konkursu par tramvaju piegādi un apkopi. Tāpat zināms, ka kriminālprocess nu ierosināts arī Čehijā.

Krjačeks bija arī  patiesā labuma guvējs speciāli šim darījumam izveidotajai firmai  Tram Serviss. Nodokļu parādu dēļ firmai patlaban uzlikts VID liegums. Krjačeka kolēģi mums skaidro, ka tramvaju apkalpošanas līgums ar Škoda Transportation vairs neesot spēkā. Un viņiem vairs neuzticoties arī Rīgas satiksme. 

Pirms diviem gadiem  Volkinšteinu, Krjačeku, un ilggadējo Rīgas satiksmes vadītāju Leonu Bemhenu, Škoda Transportation pārstāvi Vladislavu Kozaku un uzņēmēju Māri Martinsonu aizturēja kā grupu, kuras uzdevums bija noorganizēt, lai daļa no Rīgas satiksmes iepirkumu miljoniem nonāktu konkrētu cilvēku kabatās kā kukulis. KNAB pieļauj,  ka grupējums bijis iesaistīts vismaz trīs iepirkumos par jaunu trolejbusu, autobusu, tramvaju iegādi, kuru summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro. 

Shēma darbojās  šādi – vispirms ar čehu un poļu ražotājiem bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar Rīgas satiksmi saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Nauda bija jāatmazgā caur fiktīviem uzņēmumiem, lai nav izskaitļojams gala saņēmējs un kukuļa naudu vēlāk sadalītu starp iesaistītajiem. Katrs Rīgai piegādātais trolejbuss, autobuss, tramvajs rīdziniekiem visticamāk izmaksājis par pieciem līdz septiņiem procentiem dārgāk, jo šāda summa samaksāta kukuļos. 

Par jauniem zemās grīdas tramvajiem vairāk nekā 12 miljonus Rīgas satiksme čehu uzņēmumam  Škoda Transportation maksāja avansā. Lai gan tramvaju piegāde kavējās par gadu, soda naudas Škodai neprasīja.

Vērienīgās aizturēšanas notika, kad Rīgā  bija ieradies Škodas pārstāvis Kozaks un Valdemāra ielas bārā sarunas veda Kozaks, Volkinšteins un Martinsons.

Privātfirmu, caur kur visdrīzāk izgāja amatpersonām domātā kukuļa nauda, kontrolēja Aleksandrs Krjačeks, tobrīd Rīgas vicemēra Andra  Amerika partijas Gods kalpot Rīgai dibinātājs un liels ziedotājs. 

KNAB pārstāvis norāda, ka Krjačeka un Volkinšteina nāves būtisku ietekmi uz krimināllietas izmeklēšanu neatstās.

Lai gan KNAB iepriekš uzsvēra, ka  organizētās grupas noziegumi bijuši iespējami vienojoties ar vārdos neminētām domes amatpersonām, ne bijušajam  vicemēram Andrim Amerikam, ne Rīgas satiksmes īpašnieka kādreizējam pārstāvim Nilam Ušakovam šajā lietā nav aizdomās turētā statusa. KNAB pārmeklēja  abu dzīvesvietas un kratīšana notika arī darba kabinetos.  

Ušakovs no liecinieka tomēr kļuva par aizdomās turēto.  KNAB, pārmeklējot viņa  kabinetu  rātsnamā atrada  "paštaisītu ierakstošu ierīci", kas bijusi paslēpta albumā. Kādām vajadzībām šāda neatļauta  videoaparatūra  atradās mēra kabinetā, izmeklētāji skaidros atsevišķā kriminālprocesā un prokuratūra jau vērsusies pie  Eiropas parlamenta  prezidenta ar lūgumu izskatīt jautājumu par imunitātes atcelšanu Ušakovam. Atbilde no Briseles pagaidām nav saņemta.

Lai gan Rīgas satiksmes lietā ir atcelta lielākā daļa drošības līdzekļu, tajā joprojām ir arestēta manta – zelta stieņi aptuveni 100 tūkstoš eiro vērtībā un nauda kādā ārvalstu bankā. Lietā izsūtīti 20 eiropas izmeklēšanas rīkojumi un tiesiskās palīdzības lūgumi. Uz kuriem daļa atbilžu nav vēl joprojām saņemta. Veicot finanšu izmeklēšanu konstatēti aizdomīgi darījumi, kas norāda uz iespējamiem noziedzīgiem darījumiem citās valstīs. 

Ja iepriekš šai lietā KNAB sadarbojās ar Polijas izmeklētājiem, tad tagad kriminālprocess ierosināts arī Čehijā.

Kriminālizmeklēšana atstājusi ietekmi uz Rīgas satiksmes reputāciju. No sadarbības atteicās Ziemeļu investīciju banka, kas bija plānojusi kreditēt jauno tramvaju iegādi.

Pagājušajā mēnesi Rīgas satiksmes vadība noslēgusi sarunas par  20 zemās grīdas tramvaju piegādi no tās pašas Škodas. Ar čehu ražotāju panākta vienošanās par dažu miljonu cenu samazinājumu. 

Līgums par trolejbusu iegādi jau esot pilnībā izpildīts. Bet tā kā atlikušo autobusu daļa nebija ne saražota, ne piegādāta, nākamgad  lems, vai tos neaizstāt ar videi atbilstošākiem un modernākiem transportlīdzekļiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas