Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

SAK piedāvā atteikties no budžeta vietām, tās aizstājot ar valsts kredītu

Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija (SAK) piedāvā atteikties no studiju budžeta vietām, tās aizstājot ar kredītu, kuru piešķir Valsts kase un kuru absolvents atmaksā pēc studiju beigšanas, žurnālistiem otrdien sacīja viens no SAK ziņojuma par augstāko izglītību izstrādātājiem Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka šāda modeļa ieviešanas gadījumā topošajam studentam tiktu piešķirts aizdevums no Valsts kases par noteiktu summu, kas paredzēta mācību izdevumu segšanai. Savukārt aizdevumu students sāktu atmaksāt pēc studiju beigšanas. Studentam būtu jāsedz arī ar aizdevumu saistītie procenti.

Dombrovskis uzsvēra, ka aizņēmuma mēneša maksa būtu atkarīga no absolventa ikmēneša darba algas. Atmaksa varētu no 0 līdz 8% no viņa ikmēneša bruto ienākumiem. Ja absolvents saņemtu algu, kas ir zem vidējā rādītāja, viņam nekas nebūtu jāmaksā, kā arī par to netiktu piemērota soda nauda, paskaidroja Dombrovskis.

Viņš pastāstīja, ka līdz ar jaunās sistēmas ieviešanu varētu novērst arī iedzīvotāju bailes ņemt kredītus studijām, jo situācijā, kad pēc studiju beigšanas cilvēks nav spējīgs veikt kredīta maksājumus, viņam uz laiku nebūtu jāveic nekādi maksājumi.

Tāpat viņš minēja, ka iedzīvotājam, kurš būtu mācījies par valsts līdzekļiem un nebūtu spējīgs tos līdz došanās pensijā atdot, atlikusī summa tiktu dzēsta.

Viņš teica, ka tas motivētu studentus izvēlēties viņiem piemērotāko mācību iestādi, kā arī motivētu mācību iestādes piedāvāt kvalitatīvāku izglītību.

Dombrovskis uzsvēra, ka esošā sistēma, kad augstskolās tiek nodrošinātas budžeta vietas, nemotivē augstskolas uzlabot izglītības kvalitāti. "Budžeta vietu sistēma nav efektīva, tā nevar un nespēs atbilst tirgus prasībām, jo balstās uz centrālo plānošanu," klāstīja Dombrovskis.

Esošā sistēma, kad studentiem ir iespēja studēt budžeta vietās, nav taisnīga, tā ietver līdzekļu pārdalīšanu no trūcīgām ģimenēm un vidusšķiras ģimenēm. "Tā dažkārt liedz studēt cilvēkiem, kuri nāk no maznodrošinātām ģimenēm, bet budžeta vietas ir šo cilvēku vienīgā iespēja iegūt augstāko izglītību," sacīja Dombrovskis.

Dombrovskis kritiski izteicās arī par pašreizējo iespēju studēt par paša līdzekļiem. Lai arī studijas par paša līdzekļiem motivē skolas sniegt kvalitatīvāku izglītību, daudzi nevēlas to darīt, it īpaši, ja studiju maksu uzreiz nevar segt un jāņem kredīts.

Viņš norādīja, ka studijas par saviem līdzekļiem noved pie tā, ka augstākā izglītība ir pieejama tikai iedzīvotājiem, kuri ir labi finansiāli nodrošināti. Daudzi vairās ņemt studiju kredītus, jo baidās no tā, ka nākotnē nevarētu atmaksāt parādsaistības.

Viņš atzina, ka šādu studiju maksu, ātrākais, varētu ieviest 2013.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas