Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Viltus ziņu vietnes "spiež" uz skaļiem virsrakstiem, kurus nekritiski lasītāji masveidīgi palīdz izplatīt sociālo tīklu vidē

Sāk vāk parakstus cīņai pret viltus ziņu vietnēm

Sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv uzsākta parakstu vākšana iniciatīvai pret viltus ziņu vietnēm ar mērķi noteikt bargākus sodus par nepatiesas un maldinošas informācijas apzinātu izplatīšanu.

Iniciatīvas Smagāk sodīt portālus, kuri liek nepatiesu informāciju autors Toms Brūveris rosina noteikt lielākus sodus tīmekļa vietnēm, kuru saturu lielākoties veido nepatiesa informācija, bet šādu viltus ziņu autoru mērķis - izraisīt plašu ažiotāžu ar skandaloziem, šokējošiem virsrakstiem, lai vairotu vietnes apmeklējumu un pelnītu ar reklāmu izvietošanu.

Brūveris min arī konkrētas tīmekļa vietnes - Neticams.lv, Redzams.lv, tāpat arī vietnes, kuru nosaukumi apzināti veidoti ļoti līdzīgi citiem tīmekļa medijiem. 

 

Jāatgādina, ka pēdējā laikā visskaļāk izskanēja gadījums ar klaji nepatiesu ziņu par to, ka sabrucis tirdzniecības centrs Alffa (autori apzināti nosaukumu veidojuši līdzīgu t/c Alfa, bet ar nelielām izmaiņām, lai maldinātu sabiedrību, bet vienlaikus varētu noraidīt pārmetumus, ka sniedz nepatiesas ziņas par īstā t/c Alfa sabrukšanu). Ar minēto saturu sociālajos tīklos dalījās daudzi cilvēki, un sabiedrībai aizvien labā atmiņā ir Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas traģiskākais nelaimes gadījums, kad, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vēl daudzi guva smagas traumas.

Iniciatīvas autors piedāvā viltus ziņu vietnēm piemērot 300 līdz 800 eiro lielu soda naudu, atbildīgajām personām noteikt sabiedriski derīgu darbu vai pat sodīt tās ar brīvības atņemšanu. 

Top komentāri

Neslāvs
N
principā visas Latvijā piejamās krievu avīzes un krievu ziņu portāli ir prokremliski viltus ziņu rupori...
ir gan te stulba tauta
i
Tā vietā, lai vāktu parakstus par okupācijas seku likvidēšanu un CCCP imigrantu repatriāciju, tie vāc kaut kādus štrunta parakstus...
haha
h
Naiva ideja, var teikt bērnudārza līmenī. Tur pat nav ko komentēt. Ir jāmeklē citi ceļi. Kaut kur netā paspīdēja kaut cik jēdzīga ideja par publisku mediju reitingu. Ar domu, ka tiem medijiem, kas publicē fake news, jānonāk reitungu lejasdaļā un tauta pati varēs vērtēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas