Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sākas konkurss Dienas sēne 2021

Fotokonkurss Dienas sēne šogad notiek jau vienpadsmito reizi. Vienpadsmit gadu ne tuvu nav tik ilgs laiks kā Latvijas Nacionālā Dabas muzeja sēņu izstādēm, kuras tiek rīkotas jau kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem, tomēr arī Dienas sēne jau ir paguvusi pieredzēt dažādus sēņu gadus.

Ne viens vien ir bijis tāds, kad konkursa izsludināšanas laikā mūs, rīkotājus, māc bažas, vai vispār būs ko avīzē likt, jo meži ir tik sausi, ka pat gailenes meklējamas kā ar uguni, bet meklēšana ar uguni sausā mežā nav atļauta. Tomēr līdz šim Dienas sēne sēņu uznācienu vienmēr ir sagaidījusi. Ja atceraties, 2019. gadā lielais baraviku vilnis nāca tikai oktobrī! Tāpēc Diena var konkursu sludināt drošāk nekā Dabas muzejs savas sēņu izstādes, kuras parasti notiek septembra sākumā. Muzeja Botānikas nodaļas vadītāja, Latvijas pazīstamākā sēņu vecene jeb mikoloģe Inita Dāniele, kura muzejā strādā kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem, atceras, ka kādas divas vai trīs reizes sēņu izstāde tiešām nav notikusi sēņu trūkuma dēļ (lai Initai mierīgs prāts, piebildīšu, ka runa ir tikai par "skatāmajām" sēnēm, jo sēņu micēlijs jau nekur nepazūd arī tad, ja augļķermeņi neparādās).

Tāpēc a/s Latvijas valsts meži un Diena arī šogad droši izsludina konkursu Dienas sēne 2021, lai gan ap izsludināšanas laiku galvenā zinātniskā mīkla sēņu sakarā šķiet viena: kur ceļmalas tirgotāji ņem gailenes, ja mežos to faktiski nav? Inita Dāniele, lūgta prognozēt iespējamo sēņu ražu, mūs iedrošina: "Būtu tik lietus un mazliet vēsāks laiks, lai nolijušais uzreiz neizžūst, tad arī sēnēm jābūt," un atgādina, ka Latvija ir lielvalsts, proti, tajā ir arī vietas, kurās jau lijis diezgan pamatīgi. Jāpiebilst tikai, ka to, vai un kur būs lietus, skaidri paredzēt nav iespējams, jo arī sinoptiķi šovasar nespēj precīzi prognozēt laiku pat nedēļu uz priekšu. Pagājušā gada konkursa veiksmi, daudzās iesūtītās fotogrāfijas, norakstīt tikai uz kovidpandēmiju, kas cilvēkus no teātriem un restorāniem izdzina mežā, nebūtu īsti pareizi, jo lielais uzliesmojums sākās tikai vēlu rudenī. Drīzāk jau sēņu fotoražas iemesli bija minētais baraviku vilnis, kā arī pagājušajā gadā iznākušais sēņu bestsellers, Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģu Diānas Meieres un Initas Dānieles lieldarbs Lielā Latvijas sēņu grāmata, 2020. gada visvairāk pirktā grāmata Jāņa Rozes grāmatnīcās. Tā kā šai grāmatai ir atkārtoti metieni, arī tas, kurš to līdz šim vēl nav iegādājies, sagaidot sēņu vilni, var uz mežu doties caur grāmatnīcu, lai skaidri zinātu, kuru sēni var bildēt konkursam un ēst, kuru tikai bildēt un kuru – bildēt tikai distancēti, jo rokā to labāk neņemt.

Tātad – Dienas sēne 2021 sākas!

Konkurss Dienas sēne šogad ilgs (foto varēs iesniegt) no 23. jūlija līdz 17. oktobrim.

Uzņemtās fotogrāfijas un stāstus aicinām pievienot projekta īpašajā vietnē www.diena.lv/sene, sūtīt elektroniski uz e-pastu [email protected] vai sūtīt pa pastu (ar norādi "Konkursam DIENAS SĒNE", Andrejostas iela 23, Rīga, LV-1045).

Konkursa uzvarētāja galvenā balva – laikraksta Diena pusgada abonements!

Katru nedēļu balvā īpašs ozolkoka dēlītis no a/s Latvijas valsts meži. Balvu saņems tās fotogrāfijas autors, par kuru attiecīgajā nedēļā visvairāk būs sabalsots. 

Par saviem sēņošanas paradumiem aicinām informēt arī sociālo tīklu vidē: ievietojot foto kopā ar tēmturiem #dienassene un #mammadaba. Konkursa noslēgumā atraktīvākā sociālo tīklu attēla īpašniekam tiks piešķirta konkursa organizatoru simpātiju balva – īpaši sēņotāja gumijas zābaki. Redakcija noteiks savu simpātiju balvas divās kategorijās: 1) skaistākā sēnes fotogrāfija; 2) interesantākais atradums. Skaistākās sēnes fotogrāfijas autors un interesantākā atraduma autors balvā saņems laikraksta Diena triju mēnešu abonementu.


https://www.diena.lv/sene

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas