Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Šā gada vēlās salnas skārušas kokus, kuros jau sariesušies pumpuri; gan vietējie, gan ievestie augļi būs dārgāki

Sals ieviesīs korekcijas augļu un ogu cenās

"Plūmju un ķiršu mums šogad nebūs," bažīgi nosaka Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte. Lai gan kalendārā jau teju maija vidus un daba jau sen kā modusies, termometra stabiņš joprojām lēkā no augšas uz leju un naktīs pamanās noslīdēt arī krietni zem nulles atzīmes. Neraksturīgie laikapstākļi nav saudzējuši dārzus ne vien pie mums, bet arī citviet Eiropā, rezultātā šai sezonā gaidāms produktu cenu kāpums, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

"Ja ir mīnus pieci grādi un, piemēram, pirms tam jau paspējuši sākt ziedēt ķirši, tos vairs ne ar ko nav iespējams aizsargāt," situāciju raksturo Rudzāte. Pēc viņas domām, zaudējumi būs lieli pat tad, ja sals nebūs skāris ziedus, proti, "jāsaprot, ka tādā aukstumā nelido bites, tas nozīmē, ka ogu nebūs".

Asociācijas vadītājas vietnieks Jānis Zilvers gan atzīmē, ka situācija būs atšķirīga dažādos valsts reģionos: "Lai arī Latvija ir maza, klimatiskajā ziņā tā ir ļoti dažāda. Vidzemē pirms aukstumiem vēl daudz kas nebija pamodies, līdz ar to, piemēram, ābelēm un bumbierēm, nevajadzētu ciest." Taču arī viņš piebilst, ka agrajām plūmēm un ķiršiem pumpuri jau bijuši pilnbriedā un, visticamāk, būs cietuši visā valstī.

Pēc Zilvera rīcībā esošās informācijas, atsevišķās Kurzemes daļās apsalušas arī ābeles un bumbieres, jo to attīstības fāze šai reģionā bijusi tālāka. "Augļi būs dārgāki. Precīzāk gan būtu teikt, ka tie būs normālā cenā, jo līdz šim cenu šeit nopietni dempingoja poļi. Taču arī viņiem bijušas lielas salnas. Cenas noteikti būs augstākas nekā pērnajā sezonā," ir pārliecināts Zilvers.  

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 11.maija, numurā!


 

Top komentāri

Ja poļi nedempingotu,
J
cenas sen būtu astronomiskas kā zālēm. Paldies Dievam, ka tie poļi dempingo. Un prece viņiem labu labā.
Valdis
V
Sākās, kas ar kompensācijām ZS kuras audzē ogas, kādus 100 miljonus EUR vajadzētu , koa?īpaši Brigmaņa saimniecībai.Un bijušiem PAREX afēristiem, tie tak ar tagad zemnieki.Skalo godam PVN.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas