Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sals pagaidām ziemāju graudaugu sējumus neapdraud

Pateicoties sniega segai lielākajā daļā valsts teritorijas, sals pagaidām ziemāju graudaugu sējumiem draudus nerada, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis sacīja, ka pagaidām ziemošana norit mierīgi, vismaz neliela sniega sega klāj lielāko daļu valsts teritorijas, kas arī ir vēlams, jo pasargā ziemāju sējumus no izsalšanas.

Pēc viņa teiktā, lai arī vietām Kurzeme un Zemgalē ir ļoti plāna sniega kārta, gaisa temperatūra nav tik zema, lai apdraudētu sējumus šajos reģionos. Arī peļķes, pirms nedēļas strauji kūstot sniegam, uz laukiem nav izveidojušās, jo zeme joprojām ir sausa un uzsūc ūdeni.

Vienlaikus viņš gan norādīja, ka būtu vēlams mazliet vairāk sniega Latvijas vidienē un Kurzemē, jo lielākos draudus rada tieši iespējamais kailsals, kas sevišķi bīstams ir rapsim. Pagaidām gan sinoptiķi nesola graudaugiem bīstamus laika apstākļus. "Pagaidām Kurzemes piekraste ir bez sniega, ceram, ka tas uzsnigs," pauda Balodis, norādot, ka Vidzemē un Latgalē ir kārtīga ziema ar sniegu.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA sacīja, ka, neraugoties uz atkusni pirms nedēļas, sniega kārta ir lielākoties Latvijā. Lai uz laukiem to zemākajās vietās ir izveidojies ledus, taču sniega sega joprojām ir pietiekami bieza, gaisa temperatūras nav bijušas tik kritiskas, lai būtu bažas par ziemošanu. "Par bažām saistībā ar ziemošanu patlaban nav pamata runāt," teica Jansons. Vietām gan ir pāraudzis rapsis. Tomēr šā brīža laika apstākļi, pateicoties samērā siltajam rudenim, rapsim nav bīstami.

Pēc Jansona teiktā, līdz šim ziemāju sējumi pārziemojuši samērā labi, taču graudkopībā izšķiroši būs laika apstākļi turpmākajos mēnešos - februārī, martā un aprīlī, kad lielākais drauds ir iespējamais kailsals.

Jau ziņots, ka Latvijā gaisa temperatūra patlaban ir no 0..-1 grādam Ziemeļvidzemes piekrastē līdz -13 grādiem Kurzemes dienvidrietumos un -15 grādiem Latgales dienvidos. Tikmēr nedēļas nogalē Latvijā, visticamāk, saglabāsies sals un palaikam snigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas