Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Samilst konflikts par rīdzinieku e-maku

Konkurences strīds starp SIA Mobilly un Rīgas satiksmi kārtējo reizi apliecina, ka valstij (tās sastāvdaļām) iesaistīties esošā uzņēmējdarbībā nav laba prakse, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Konflikts starp mobilo pakalpojumu sniedzēju Mobilly un Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) samilzis saistībā ar automašīnu stāvvietu apmaksas shēmu Rīdzinieka kartes saņēmējiem. Kā zināms, RS apsaimniekotajās autostāvvietās B, C un D zonā Rīdzinieka kartes īpašnieki no 1. jūlija var saņemt 20% atlaidi, norēķinoties tikai SMS Rīga sistēmā. Šī risinājuma izstrādātājs ir RS meitasuzņēmums SIA Rīgas karte. Pret šādu kārtību un pakalpojuma sarežģīšanu asi iebilst mobilo pakalpojumu (no kā populārākais ir autostāvvietas apmaksa) sniedzējs Mobilly. Pirmkārt, Rīdzinieka kartes īpašnieki lietotnē Mobilly nevar saņemt paredzētās RS autostāvvietu atlaides. Uzņēmuma izpilddirektors Ģirts Slaviņš pat saka: lai kaut kas šajā ziņā mainītos, "tiek izvirzīti nosacījumi, kas nav pamatoti un apdraud mūsu eksistenci".

Otrkārt, pēc Slaviņa vārdiem, RS izstrādātais risinājums ir neveiksmīgs, jo kavē rīdziniekus ērti saņemt Rīgas domes piešķirtās atlaides auto novietošanai. Šobrīd tas paredz vairākas autorizācijas un jauna elektroniska konta – e-maciņa – izveidi. Tādējādi klientiem ir nepieciešams paralēli uzturēt divus elektroniskus naudas kontus – Rīdzinieka kartes e-maciņu un Mobilly kontu.

Apelējot pie visa iepriekš minētā, SIA Mobilly vērsusies Ekonomikas ministrijā (EM) un Konkurences padomē (KP). Uzņēmums vēstulē vērš uzmanību uz RS iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, liedzot citiem tirgus dalībniekiem tiesības darboties elektroniskās naudas tirgū, nododot ekskluzīvas tiesības rīdzinieku elektroniskās naudas kontus uzturēt savam meitasuzņēmumam. "Saskatām slēptu mēģinājumu uzspiest tirgum savu risinājumu, kam nav pamatojuma," paskaidro Slaviņš.

"Jā, esošajiem Mobilly klientiem ir nepieciešami divi konti, lai saņemtu atlaidi, kas nav tik ērti lietotājiem, taču priekšrocība Rīdzinieka kartes īpašniekiem zaudētu savu jēgu, ja būtu jāiegulda līdzekļi procedūras, infrastruktūras izmaiņās, kas ir arī IT risinājumi – nopietns programmēšanas darbs, un vēl kā starpniekam Mobilly jāpiešķir prasītā komisijas maksa par tā pakalpojumu sniegšanu," norāda Rīdzinieka kartes biznesa attīstības direktors Zigmunds Pavlovskis, piebilstot, ka uzņēmums plāno attīstīt virtuālo valūtu ar plašu lietojumu. Un nav gluži tā, ka SMS Rīga būtu iesūnojis, jo jaunā SMS Rīga mobilās aplikācijas versija iOS un Android telefonu lietotājiem jau ir pieejama AppStore un Google Play aplikāciju veikalos lejupielādei un esošo aplikāciju atjaunināšanai. Tā ir papildināta ar tarifiem autostāvvietu apmaksai Rīdzinieka kartes īpašniekiem, un tajā veikti citi uz aplikācijas darbības uzlabošanu vērsti labojumi, bet visa pārējā SMS Rīga sistēmas un aplikāciju funkcionalitāte nav mainījusies.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 1.augusta, laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas