Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saslimstība ar Covid-19 Latvijā ir teju 15 reizes zemāka nekā ES un EEZ valstīs vidēji

Situācijai Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomiskajā zonā turpinot pasliktināties, divu nedēļu vidējā saslimstība ar Covid-19 šajā reģionā pieaugusi līdz 76 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir teju 15 vairāk nekā patlaban Latvijā, žurnālistiem skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors un epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Pēc epidemiologa paustā, Latvijā šis rādītājs ir sasniedzis aptuveni piecus gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, kas joprojām ir zemākais rādītājs visā Eiropā to valstu vidū, kur ir reģistrēti Covid-19 pacienti. Mērot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem divu nedēļu griezumā, ir iespējams objektīvi salīdzināt dažādu valstu epidemioloģiskās situācijas sakarā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Tikmēr Baltijas valstu vidū visaugstākā Covid-19 saslimstība tiek reģistrēta Igaunijā, kur šis rādītājs sasniedzis 31 gadījumu, kamēr Lietuvā - 24.

Citviet Eiropā valstu starpā tiek konstatētas būtiskas svārstības saslimstības rādītājos. Visaugstākā saslimstība joprojām tiek reģistrēta Spānijā, kur kopumā ir vairāk nekā 300 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Pagājušajā nedēļā Latvijā kopumā veikti 16 575 testi, kas, pēc epidemiologa paustā, nozīmē, ka aptvere ir pietiekami laba, lai izdarītu secinājumus par patieso epidemioloģisko situāciju valstī.

Optimistiskas tendences novērojamas arī relatīvajā pozitīvo testu skaitā jeb pozitīvo gadījumu īpatsvarā no kopējā izmeklējumu skaita. Šajā ziņā Latvijā aizvadītajā nedēļā no 0,3% līdz 0,4% izmeklējumu tika atklāta inficēšanās ar Covid-19.

Tikmēr vismaz desmit Eiropas valstīs pozitīvo paraugu īpatsvars ir pārsniedzis šo 3% rādītāju, vēstīja Perevoščikovs. Šo valstu vidū tomēr nav Baltijas kaimiņvalstis, kur šis rādītājs esot krietni zemāks nekā 3%.

"Mēs varam būt pietiekoši droši, ka situācija kaimiņvalstīs tiek kontrolēta," rezumēja epidemiologs.

Aizvadītajā nedēļā Latvijā tika atklāts 51 Covid-19 pacients, kas ir nedaudz vairāk nekā nedēļu pirms, kad tika atklāti 46 Covid-19 inficētie.

Divās aizvadītajās nedēļas kopumā tika atklāti 97 gadījumi, no kuriem 35 inficējušies, apmeklējot ārvalsti. Šo valstu vidū visvairāk inficēšanās gadījumi bijuši saistīti ar Krieviju, ar kuru saistīti kopumā 15 gadījumi, kā arī Ukrainu, no kuras ieradušies seši inficētie. No viena līdz trim gadījumiem arī saistīti ar tādām valstīm kā Lielbritāniju, ASV un Franciju.

Tāpat kopumā 16 gadījumi bijuši saistīti ar jau iepriekš zināmiem inficēšanās gadījumiem. Lai gan pirmdien Latvijā atklāti kopumā 34 Covid-19 gadījumi, lielākajā daļā gadījumu ir zināms, kur cilvēki inficējušies, kas, pēc epidemiologa sacītā, nozīmē, ka joprojām Covid-19 izplatība Latvijā tiek kontrolēta.

Vienlaikus Perevoščikovs vēstīja, ka ik pa laikam centrā saņem signālus, ka kontaktpersonas vai inficētos identificē ar lietotnes Apturi Covid palīdzību.

Pagājušajā diennaktī, veicot 2690 Covid-19 testus, Latvijā reģistrēti 34 jauni saslimšanas gadījumi. Šis ir lielākais vienā dienā reģistrētais pacientu skaits kopš 3.aprīļa, kad tika konstatēti 35 inficētie.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas