Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Savāc 10 000 parakstu par sievietes tiesībām uz apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti 10 000 parakstu par sievietes tiesībām un pilnībā apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Signe Groza. Parakstu vākšana par minēto iniciatīvu sākta šī gada marta sākumā.

Iniciatīvas autore aicina Saeimu pārskatīt maternitātes un paternitātes pabalstu politiku, lai vismaz uz vienu dienu sievietēm nodrošinātu iespēju saņemt atvaļinājumu dzemdībām, kas būtu apmaksāts 100% apmērā. "Uzskatu, ka pašreizējā politika, kas sievietēm nenodrošina šādu iespēju, nav samērojama ar dzimumu līdztiesību," norādīja Groza.

Viņa akcentēja, ka patlaban vīriešiem ir visas tiesības un iespējas, neskatoties uz bērna piedzimšanu, turpināt darba gaitas, saņemot pilnvērtīgu atalgojumu. Savukārt sievietei vairumā gadījumu jārēķinās ar īslaicīgu darba nespēju, kā laikā sievietes parasti izmanto iespēju doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā. Tomēr šo atvaļinājumu laikā sievietēm pieejamais maternitātes pabalsts pašlaik ir 80% apmērā no pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Kaut arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam sekojošo bērna kopšanas atvaļinājumu ir iespējams izņemt jebkuram no vecākiem, vairumā gadījumu to izņem sievietes, zināja stāstīt Groza, piebilstot, ka arī šajā laikā pieejamais pabalsts ir vien 60% vai 43,75% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma - līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecuma sasniegšanai.

Groza pastāstīja, ka vairums Eiropas Savienības dalībvalstu gan maternitātes, gan paternitātes pabalstus izmaksā 100% apmērā, tostarp arī Lietuva un Igaunija.

Top komentāri

Remix
R
Es-par dzimumvienlīdzību. Ja tas ir sievietēm-jābūt ar vīriešiem. Es-par eiropeiskām vērtibam un internacionalismu.
...
.
Vairumā Eiropas valstu pēcdzemdību periods ir ne vairāk kā 3 mēneši, ir valstis, kur par mazāks. Un pabalstu neapliek ar nodokli, tāpēc tas arī nav 100%, bet tāds, lai uz rokas saņemtā nauda būtu tāda pati.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas