Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai, lai ārzemnieki nevarētu iegādāties zemi Latvijā

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai par Latvijas zemes saglabāšanu tikai Latvijas pilsoņu īpašumā, līdz ar to šo iniciatīvu var iesniegt izvērtēšanai Saeimā.

Parakstu vākšana portālā tika sākta 2013.gada decembrī, un tās pieteicējs bija politiķis Armands Krauze (ZZS).

Tolaik iniciatīva tika izveidota ar mērķi, lai zemnieki netiktu nostādīti sliktākās pozīcijās kā ārzemju lauksaimnieki. Vietējiem grūti konkurēt ar cenu un kredītresursu piesaistīšanu, salīdzinot ar lielām dāņu, vāciešu un citu Eiropas Savienības (ES) valstu zemniekiem piederošām saimniecībām.

Iniciatīvas pieteikumā Krauze uzsvēra, ka vēlas saglabāt Latvijas lauksaimniecības un meža zemi Latvijas pilsoņu īpašumā un "izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem". Līdz ar to viņš aicinājis Saeimas deputātus izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kas pilnībā pieder Latvijas pilsoņiem.

Krauze aģentūrai LETA norādīja, ka referendumu varētu rīkot kopā ar kādām vēlēšanām, lai taupītu tā rīkošanai nepieciešamos līdzekļus. Tautas nobalsošana varētu notikt, piemēram, kopā ar nākamajā gadā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, sacīja politiķis. Viņš vērsa uzmanību, ka diskusijas par šādu lēmumu ir bijušas arī citās ES dalībvalstīs un Lietuvā arī tika sarīkots referendums, kurā pārliecinošs vairākums atbalstījis iniciatīvu par labu Lietuvas pilsoņu tiesībām, taču tautas nobalsošanai neesot sasniegts nepieciešamais kvorums.

Krauze vēl nav sazinājies ar Manabalss.lv pārstāvjiem, lai pārrunātu tehniskos jautājumus, kā attiecīgā iniciatīva nonāks Saeimā.

Krauze aicināja Saeimas deputātus rosināt tautas nobalsošanu, kā to nosaka Satversmes 68.pants. Šis Satversmes pants nosaka - ja to pieprasa vismaz puse Saeimas locekļu, būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību ES izlemjamas tautas nobalsošanā. Šis jautājums attiecās uz dalību ES, jo saskaņā ar līgumu par Latvijas pievienošanos ES Latvijas likumdošanā ir noteikts, ka ar 2014.gada 1.maiju ES dalībvalstu pilsoņi un ES dalībvalstīs reģistrētas juridiskās personas zemi var iegūt īpašumā ar tādiem pašiem noteikumiem kā Latvijas pilsoņi, skaidroja Krauze.

Viņš pauda pārliecību, ka "mūsu nacionālā bagātība" - Latvijas lauksaimniecības un meža zeme - iniciatīvas rezultātā netiks iztirgota ārzemniekiem un saglabāsies Latvijas pilsoņu īpašumā. Krauze uzsvēra, ka lauksaimniecības un meža zeme ir nozīmīgs resurss, kuru nevar atjaunot, turklāt "tā ir vērtība, ko mums ir nodevuši senči no paaudzes paaudzē un tā mums ir jānosargā".


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas