Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Senioriem ielu šķērsojumi tuneļos – bīstami

Senioru pilsoniskā nostāja: apakšzemes tuneļu vietā drošas virszemes gājēju pārejas nepieciešamas jau tagad.

“Seniora vecums nav šķērslis būt pilsoniski aktīviem. Mēs iesaistāmies izglītības projektos, apmeklējam vietas par kurām izsludinātas sabiedriskās apspriešanas, sūtām savus priekšlikumus par problēmu novēršanu pašvaldībai un valsts iestādēm. Seniori mūsdienās ir daudz aktīvāki nekā jebkad agrāk. Līdz ar to mēs nevaram gaidīt, kad, piemēram, pilsētas infrastruktūra senioru un cilvēku ar invaliditāti vajadzībām būs ideāli piemērota, - mēs uzstājīgi prasām, lai infrastruktūras pielāgošana cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām notiktu jau tagad nevis kaut kad nezināmā nākotnē,” pauž biedrības “Rīgas aktīvo senioru alianse” vadītāja Terezija Mackare, akcentējot, ka viena no būtiskākajām barjerām senioriem ir apakšzemes tuneļu veidā izbūvētie lielo ielu šķērsojumi.

“Pazemes gājēju pārejas pēc būtības ir nedrošas un senioriem, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti bīstamas. Cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām katrs pakāpiens ir barjera uz kā var paklupt. Īpaši, ja snieg vai līst un piesalst - kāpnes gan ieejot tunelī, gan no tā izejot ir pakļautas laika apstākļu ietekmei. Tāpat daudziem senioriem un cilvēkiem ar invaliditāti atrašanās tunelī virs kura kursē transports, raisa baiļu, pat panikas sajūtu, līdz ar to viņi drīzāk izvēlas krietni garāku, nogurdinošāku maršrutu ar regulējamām pārejām nekā lieto tuneli. Jā, ir lifti pie tuneļiem, taču, lai tos lietotu, daudzos gadījumos senioram vai cilvēkam ar invaliditāti nepieciešams asistents,” skaidro biedrības “Rīgas aktīvo senioru alianse” koordinatore Ilga Frīdenšteina.

Seniori ievērojuši, ka saistībā ar Rail Baltica būvniecību jau ilgstoši ir slēgts gājēju tunelis zem Gogoļa ielas pretī Satiksmes ministrijas ēkai - starp Centrāltirgu un Rīgas Centrālo dzelzceļa staciju. Brauktuve ir sašaurināta, izveidotas tās šķērsošanas iespējas un faktiski senioriem, cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī ģimenēm ar bērnu ratiņiem iela kļuvusi daudz vieglāk šķērsojama nekā agrāk caur tuneli.

“Esam dzirdējuši par kaut kad tālākā nākotnē realizējamu ieceri tuneļa vietā ierīkot virszemes pārejas arī Stacijas laukumā, kā arī starp Basteja bulvāri un autoostu. Jāsaka, senioru pārvietošanos šajā pilsētas daļā šie tuneļi īpaši ierobežo, pat apdraud. Mēs aicināsim Rīgas domi jau tagad risināt jautājumu par šo tuneļu aizstāšanu ar virszemes pārejām. Šis ir īpaši piemērots brīdis šādām pārmaiņām, jo saistībā ar Rail Baltica būvdarbiem transporta plūsma pilsētas centrā ir mazāka nekā tā paredzama pēc dzelzceļa līnijas pabeigšanas,” apliecina Terezija Mackare.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas