Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Sesks: ZRP piedāvātais ostu pārvaldes modelis nedotu iespēju reģioniem attīstīties

Zatlera reformu partijas (ZRP) valdes locekles Sandras Sondores-Kukules iecerētās Latvijas ostu reformas ar mērķi izveidot lielajām ostām vienotu valsts pārvaldi Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Seks (Liepājas partija) intervijā Rietumu Radio nodēvēja par "pēkšņu zibens spērienu" un "reformu reformas pēc".

"Es vēl saprastu, ja to runātu cilvēki, kuriem ir pieredze un kuri ir pudu sāls apēduši šajā nozarē," sacīja Sesks, norādot, ka Latvijas ostu vai Speciālo ekonomisko zonu (SEZ) pārvaldes ir stabilas un fakts, ka katru gadu ostās palielinās kravu apjomi, liecina par pareizu ostu attīstības virzienu.

"Protams, ka vienmēr kaut ko var darīt labāk vai savādāk, bet šis paziņojums par reformu nepieciešamību ir pēkšņs zibens spēriens," uzskata Liepājas domes priekšsēdētājs. Viņš atgādina, ka jau kopš Latvijas neatkarības atgūšanas ir izvērtēti dažādi ostu pārvaldes modeļi.

"Vai Liepājai būtu izdevīgi, ja ostas, līdzīgi kā, piemēram, lielā valsts uzņēmuma "Latvenergo", vadība atrastos Rīgā un visi lēmumi par Liepājas ostu tiktu pieņemti galvaspilsētā," retoriski vaicā Sesks un atbild: "Tad mazie brāļi no Liepājas, Ventspils un citām Latvijas pilsētām brauktu pie šiem Rīgas kundziņiem un mēģinātu risināt kādus jautājumus. Bet Rīgas kundziņi teiktu - jūs tur no laukiem pagaidiet, jums teikšanas tiesības ir pēdējiem."

Šāds ostu pārvaldes modelis nedotu iespēju reģioniem attīstīties - tas nav labs risinājums, uzskata Sesks.

Komentējot Sondores-Kukules teikto, ka reforma iecerēta, lai "izskaustu korupciju un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu", Sesks sacīja: "Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdē strādā trīs augstas valsts amatpersonas - Finanšu ministrijas valsts sekretārs, Satiksmes ministrijas valsts sekretārs un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks, kā arī Liepājas domes vadība un uzņēmēju pārstāvji. Ko vēl šajā valdē vajadzētu mainīt? Valsts amatpersonas skaidri redz, kādā veidā pieņem lēmumus Liepājas ostā un uz ko tie ir virzīti. Lēmumi ir pārskatāmi un caurspīdīgi."

Kā informēja Sesks, ostu jautājums būs viena no tēmām, ko plānots pārrunāt ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) un satiksmes ministru Aivi Roni, kuri nākamnedēļ ieradīsies darba vizītē Liepājā.

"Arī krīzes laikā Liepājas osta spēja ne tikai noturēt sasniegto kravu apgrozījumu, bet arī to palielināt," ar gandarījumu atzina Sesks. Viņš norādīja uz nepieciešamību Latvijas ostām sadarboties kravu piesaistē un sarunās ar potenciālajiem investoriem, kopīgi piedalīties nozares izstādēs. "Ar kādu dzirkstelīti acīs Lietuvas amatpersonas prezentē savu Klaipēdas ostu! Gribētos, lai arī Latvijas amatpersonas būtu vairāk ieinteresētas un ārzemju vizīšu laikā Latvijas ostas reklamētu kā labākās un perspektīvākās," norādīja Sesks.

Kā ziņots, Sondore-Kukule ir iecerējusi vērienīgu Latvijas ostu reformu, "lai izskaustu korupciju un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu". TV3 raidījums Nekā Personīga ziņoja, ka reformas mērķis ir izveidot Latvijas lielajām ostām vienotu valsts pārvaldi. Cik lielu pastāvību saglabātu ostu valdes, vēl nav nolemts, bet tām savi lēmumi būtu jāsaskaņo ar valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas