Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sezonas darba strādniekiem plāno ieviest samazinātu nodokļu likmi 15% apmērā

Sezonas darba strādniekiem nākamajā gadā plāno ieviest samazinātu nodokļu likmi 15% apmērā, liecina valdības pieņemtais informatīvais ziņojums "Par samazinātu darbaspēka nodokļu likmju piemērošanu sezonālajos darbos nodarbināto ienākumam".

Kā norādīts Finanšu ministrijas skaidrojumā, katru sezonu valstī lauksaimniecības nozarē vairāk nekā 400 augļu, ogu un dārzeņu audzētāji nodarbina vismaz 1500 personas sezonas darbos, kuri tikai daļēji strādā legāli. Tikmēr FM identificējusi divas galvenās problēmas: augsts nelegālās nodarbinātības līmenis sezonas laukstrādnieku vidū, kā arī augsts administratīvais slogs, kas saistīts ar šai nozarei raksturīgo nevienmērīgo sezonas darbinieku plūsmu.

Līdz ar to FM kā alternatīvu pašreizējiem darbaspēka nodokļiem plāno ieviest sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli, nosakot 15% nodokļa likmi. Šo nodokli varēs piemērot ienākumiem, kurus izmaksās personai, kas tiks nodarbināta šādos īslaicīgos sezonas rakstura darbos: augļkoku, ogulāju un dārzeņu sēja un stādīšana, sējumu un stādījumu kopšana, augļu, ogu un dārzeņu ražas novākšana un šķirošana.

Tāpat plāno noteikt, ka periods, kādā var piemērot sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli, ir ne vairāk kā 65 nostrādātās dienas periodā no taksācijas gada 1.aprīļa līdz 30.novembrim visos nozares uzņēmumos kopā. Ja dienu kopskaits pārsniedz 65 dienas, sākot ar nākamo nodarbināšanas dienu sezonas darbos, darbaspēka nodokļi ir jāmaksā un pārskati jāiesniedz vispārējā kārtībā.

Valdības sēdē nolemts, ka līdz 15.augustam FM jāsagatavo un izskatīšanai Ministru kabinetā jāiesniedz attiecīgie grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Savukārt Labklājības ministrijai līdz 15.augustam jāsagatavo attiecīgi grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Plānots, ka atvieglojumi sezonas darbu strādniekiem varētu stāties spēkā 2014.gadā - pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienestā būs izveidots programmnodrošinājums jaunā nodokļa administrēšanai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien preses konferencē teica, ka, ieviešot samazināto nodokļa likmi sezonas darba strādniekiem, plānots panākt pozitīvu efektu nodokļu iekasēšanā. Tiek prognozēts, ka daļa strādnieku, kas tika nodarbināti nelegāli, pēc nodokļa samazināšanas sāks maksāt nodokļus.

Premjers piebilda, ka pagaidām nav zināms precīzs datums, kad šī norma varētu stāties spēkā. Plānots, ka tas varētu būt vai nu no nākamā gada 1.aprīļa, vai no 1.maija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas