Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Skolas vadība Rafaļski neatlaidīs

Rīgas 40. vidusskolas krievu valodas un literatūras skolotājs Vladislavs Rafaļskis (PCTVL), kurš radio ēterā atzinās nelojalitātē Latvijas valstij, no darba atbrīvots netiks, Dienai savu galējo lēmumu paziņoja mācību iestādes direktores pienākumu izpildītāja Jeļena Vediščeva.

Lai pieņemtu šo lēmumu, J. Vediščeva vērsās pie juristiem, kuri atzinumā norādījuši, ka skolotāja atlaišanai nav juridiska pamata, jo par pārkāpumu viņam jau izteikta piezīme un divreiz sodīt par to pašu nodarījumu nevarot.

Pastiprinātu sabiedrības uzmanību bijušais Rīgas domes deputāts V. Rafaļskis septembra sākumā sev pievērsa ar izteikumu radio Baltkom ēterā. "Būšu godīgs, es neesmu lojāls šai valstij, es nicinu šo režīmu, jo tas atgrūž manus bērnus, tas pastāvīgi sarežģī bērniem dzīvi," toreiz pauda V. Rafaļskis. Pēcāk viņš gan attaisnojās, ka šis izteikums bijis veltīts valdībai, nevis valstij.

Pēc skolas Ētikas komisijas rekomendācijas mācību iestādes direktores pienākumu izpildītāja J. Vediščeva uz notikušo reaģēja ar rakstisku piezīmi. Taču Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas vairākums, kā arī Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) uzskatīja, ka ar to nav gana un V. Rafaļskis jāatbrīvo no skolotāja amata. IKVD savu lēmumu pamatoja ar to, ka skolotājs nav ievērojis Izglītības likumā pedagogiem noteikto pienākumu "audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus - Latvijas patriotus".

Gan Saeimas apakškomisijas, gan IKVD ieteikumiem bija tikai rekomendējošs raksturs, tādēļ J. Vediščeva pirms galīgā lēmuma pieņemšanas konsultējās ar diviem "neatkarīgiem juristiem", kuru vārdus Dienai viņa nevēlējās atklāt. Vaicāta par personīgo nostāju šajā jautājumā, direktores pienākumu izpildītāja pauda, ka V. Rafaļskis "ir labs skolotājs, bet slikts politiķis". Konsultācijas ar juristiem notika aptuveni mēnesi, un pēdējais viņu atzinums saņemts pirmdien. Juristi nolēmuši, ka V. Rafaļska atlaišanai nav juridiska pamata, jo viņš jau ticis sodīts ar rakstisko piezīmi, bet vēl vienu sodu par to pašu pārkāpumu piemērot nevarot. Turklāt valstij nelojālo izteikumu V. Rafaļskis paudis ārpus darba laika.

Top komentāri

skumji
s
Ķīlis ļenganais. Taisnība Izraēlas žurnālistam, ka kaunīgie latvieši soli pa solim atdod savu valsti krieviem, pareizāk sakot, putinistiem.
Arturs M.
A
biedre Vediščeva,atceliet savu piezīmi,izsakiet par to sev rājienu :D un atlaižat Rafaļski,jo citādi jūsu personā visa tā skola sāk izskatīties pēc nodevēju perēkļa!
lubenieks
l
Nevis VL jālec no biksēm, bet visai Latvijas skolotāju saime jānokaunas, ka tāds frukts paliek de facto nesodīts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas