Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Skolēni ekskursijās šogad brauks retāk

Naudas trūkuma dēļ, līdzīgi kā darba burtnīcas, arī mācību ekskursijas skolām var nākties aizstāt ar citām metodēm, jo pašvaldībām nebūs līdzekļu, lai tās apmaksātu. Lai gan nav tieša regulējuma par ekskursiju finansēšanas kārtību, tomēr gadījumā, ja tā ir mācību, nevis izklaides ekskursija, par to jāmaksā skolai un pašvaldībai. Vecākiem naudu ekskursijai prasīt nedrīkst. Tomēr situācija pašvaldībās ir ļoti atšķirīga - dažviet jau sen par ekskursijām maksā pašvaldība, kamēr citur šogad bērni ekskursijās nebrauks, ja nebūs būtiska vecāku atbalsta.

Lai noskaidrotu, kam - vecākiem vai pašvaldībai - ir pienākums maksāt par ekskursiju, ir jāzina ekskursijas mērķis: mācību ekskursija vai izklaides ekskursija, Dienai skaidroja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere. Proti, mācību ekskursiju finansēšana nav vecāku pienākums, un izglītības iestādei nav tiesiska pamata likt par mācību ekskursiju maksāt vecākiem. Šis pienākums jāuzņemas pašvaldībai. Vecāki, protams, brīvprātīgi var maksāt par mācību ekskursiju, bet tiem skolēniem, kuru vecāki nevar vai negrib sniegt finansiālu atbalstu, ir jānodrošina vienlīdzīgas iespējas dalībai mācību ekskursijā. Tāda prakse, ka daži skolēni paliek skolā un mācās, nav pieļaujama, jo visiem bērniem ir jābūt vienlīdzīgām iespējām iegūt izglītību, uzsvēra Tiesībsarga birojā. Savukārt gadījumā, ja tiek rīkota izklaides ekskursija, piemēram, uz ūdens atrakciju parku, par to jāmaksā vecākiem pašiem. Tomēr arī šajā gadījumā jārod risinājums, kā visiem bērniem piedalīties. Tāpat izklaides ekskursijas nedrīkst notikt mācību stundu laikā, Dienai atzīmēja Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča. Gan par ekskursiju organizēšanu, gan naudas vākšanu no vecākiem IKVD ik pa laikam saņem sūdzības.

Diena aptaujājusi arī vairākas pašvaldības un tšķirīgā situācija liecina par to, ka liela loma ekskursiju nodrošināšanā būs vecākiem. Ja vecāki uzstās uz bezmaksas izglītību šajā jautājumā, visticamāk, liela daļa skolēnu ekskursijās šogad nebrauks. Biedrības Vecāki par izglītību pārstāve Jana Simanovska Dienai norādīja, ka nevēlas, lai ar bezmaksas izglītības lozungu tiktu pārtrauktas mācību ekskursijas to izmaksu dēļ. Tāpēc svarīgi esot runāt ar vecākiem, jo daudzi parasti ir ar mieru atbalstīt savu bērnu izglītību. Tāpat ir gadījumi, kad vecāki ir ar mieru mazliet piemaksāt, lai visi klases bērni varētu piedalīties. Viņa gan norādīja, ka nākotnē vajadzētu tiekties uz to, ka mācību ekskursijas pa savu valsti ir mācību procesa sastāvdaļa, ko finansē valsts vai pašvaldības.

Plašāk lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas