Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Skolotāji vairs negaida, bet iet citu ceļu

Divu gadu laikā Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) netiekot galā ar pedagogu darba samaksas modeli, alternatīvu variantu izstrādājis Ikšķiles vidusskolas direktors Česlavs Batņa. Šī modeļa pamatprincipus atbalsta arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), iesaistoties arī tā pilnveidē.

Neatbildēts gan paliek jautājums, pie kura varianta darbs tiks turpināts, otrdien vēsta laikraksts Diena.Patlaban modeļa pamatprincipi ir izstrādāti un tuvākajā laikā plānots to piedāvāt vērtēšanai Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī iepazīstināt ar to plašāk gan sabiedrību, gan citus ieinteresētos, Dienai stāsta priekšlikumu autors Batņa.Ja iepriekš ministrija sliecās par 36 stundu darba nedēļu, tad alternatīvā modeļa pamatā ir pilnas 40 stundas. Batņa uzskata, ka, mainot sistēmu, tomēr ir jātuvojas darba likumam. Otra būtiskākā atšķirība - atalgojums par likmi visām skolām ir vienāds. Ja pedagogs strādātu pilnas 40 stundas nedēļā, tad saņemtu 1150 eiro pirms nodokļu nomaksas. IZM bija plānojusi skolas sadalīt vairākās kategorijās, novelkot robežu starp lielajām un mazajām skolām.Tomēr arī alternatīvajā variantā viss nav tik vienkārši. Ne visiem skolotājiem būs iespēja strādāt pilnas slodzes darbu, īpaši mazajās lauku skolās, tāpēc veidosies arī atalgojuma atšķirība. Batņa skaidro, ka par konkrētām stundām, skolotājam klasē strādājot ar bērniem, visiem maksātu vienādi neatkarīgi no skolēnu skaita klasē, bet atlīdzība atšķirtos par papildu pienākumiem - burtnīcu labošanu, klases audzināšanu, gatavošanos stundām. Tas nenozīmē, ka kādam par šo darbu maksātu mazāk, bet, ja klasē ir pieci, nevis 25 skolēni, likumsakarīgi, ka arī darba apjoms, piemēram, labojot burtnīcas, ir mazāks. Atšķirības varētu būt arī starp mācību priekšmetu skolotājiem. Piemēram, ja matemātikas skolotājam, vadot darbu klasē, kur ir 25-30 skolēni, labojot darbus, gatavojoties stundām un veicot citus darba pienākumus, sanāktu pilnas 40 stundas un līdz ar to arī atalgojums 1150 eiro, tad sporta skolotājs, strādājot ar tādu pašu bērnu skaitu, bet mazāku papildu darbu apjomu, savāktu nepilnu slodzi - 36 stundas un proporcionāli arī mazāku atalgojumu. Pēc līdzīga principa zemāks atalgojums sanāktu tam pašam matemātikas skolotājam, ja klasē būs pieci līdz deviņi bērni. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 1.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas