Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Skolotājs: Bažas, ka Ķīļa nomaiņa varētu apstādināt izglītības sistēmas reformēšanu

"Ķīļa nomaiņa būtu zaudējums visai izglītības sistēmai" un "pašreizējā ministra ieceres pilnībā neatbalstām" -  tik diametrāli pretēji ir dažādu izglītības sistēmā iesaistīto institūciju un ekspertu viedokļi saistībā ar iespējamo izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa nomaiņu, par kuru pirmdien lemj Reformu partija.

Ministra R.Ķīļa darbība izglītības ministra amatā ir bijusi ļoti pamanāma, viņš nācis klajā ar vairākām kardinālām un ļoti pretrunīgi vērtētām idejām, kā uzlabot izglītības sistēmu, par ko izpelnījies demisijas pieprasījumu gan no Latvijas izglītības darbinieku apvienības (LIZDA), gan mākslas augstskolām, gan studentu apvienībām.

Tajā pašā laikā sabiedrība R.Ķīļa reformas ir vērtējusi visai atzinīgi. Tā, piemēram, saskaņā ar SKDS veikto aptauju 2012.gada decembrī ministra iecerētās reformas augstākajā izglītībā pozitīvi vērtēja 42,2% iedzīvotāju, kamēr negatīvi – tikai 27,6% iedzīvotāju.

"Ķīļa nomaiņa būtu zaudējums visai izglītības nozarei. Līdz šim mums katastrofāli trūka līderu, Ķīlis tāds neapšaubāmi bija," portālam Diena.lv atzina Vispārējās izglītības reformu grupas pārstāve Zane Ozola. "Mēs esam jau paveikuši ļoti daudz un jāteic, paveiktais ir nevis Ķīļa reformas, bet gan izglītības ekspertu jau gadiem lolotas ieceres, kuras, pateicoties pašreizējam ministram, mums nu ir iespēja īstenot. Kā vienu no būtiskākajiem sasniegumiem uzskatu iesākto modeļa "nauda seko skolēnam" ieviešanu. Es ticu, ka pie jebkuras ministra kandidatūras Reformu partija turpinās iesākto reformu kursu, taču, ja gadījumā ministra amats nonāk kādas citas partijas pārziņā, tad man nav atbildes, kas tālāk notiks ar iesākto," atklāta bija Z.Ozola.

"Ministra idejas bija ļoti labas un atbalstāmas. Jautājums, vai un kā tās tiek īstenotas. Ja ministra veselības stāvokļa dēļ idejas īstenotas netiek, tas, protams, nav labi. Runājot par reformu īstenošanu, svarīga ir forma, kādā tas tiek darīts. Un te daudz ko varēja vēlēties. Forma nenostrādāja. Es ticu, ka arī nākamais ministrs turpinās īstenot pieteiktās reformas, jo process ir iekustināts un to būtu ļoti grūti apstādināt," portālam Diena.lv klāstīja Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

"Ceru, ka, no vilka bēgot, neuzskriesim uz lāci," portālam Diena lv pauda Latvijas studentu apvienības prezidents Mikus Dubickis. Viņš arī norādīja, ka studenti kategoriski neatbalsta ministra ieceri augstākās izglītības finansēšanu balstīt uz studentiem izsniegtiem kredītiem, likvidējot budžeta vietas. "Mūsu pārliecība – Latvijai jāvirzās uz bezmaksas augstāko izglītību visiem studētgribētgribētājiem," skaidroja M.Dubickis. Viņš arī norādīja, ka ir lielas problēmas ar augstskolu akreditāciju. "Ceram, ka nākamais ministrs būs vērsts uz sadarbību, nevis noniecināšanu."

"Uzskatām, ka ministra nomaiņa būtu lietderīga. Mūsu lielākais pārmetums – ministrs necīnās par līdzekļiem savai nozarei, kuru katastrofāli trūkst," savu nostāju portālam Diena.lv skaidroja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Pilnīgi pretējās domās ir skolotājs ar 12 gadu stāžu Ģirts Blekte. "Man ir lielas bažas, ka ministra nomaiņa varētu apstādināt izglītības sistēmas reformēšanu, kura ir ļoti nepieciešama. Līdz šim visas ministra ieceres man ir šķitušas atbalstāmas," portālam Diena.lv norādīja Ģ.Blekte.

Pedagogu domes valdes priekšsēdētājs Andrejs Mūrnieks portālam Diena.lv atzina, ka reformas izglītībā ir vajadzīgas, taču jautājums kādas un kā tās īstenot. "Ķīļa vietā būtu jānāk cilvēkam, kurš varētu uzlabot komunikāciju un sadarbību ar partneriem un mazināt pastāvošo konfrontāciju. Svarīgi, lai vietā nāktu cilvēks, kas saprot pārmaiņu nepieciešamību, taču gribētu tās risināt kopā ar nozares profesionāļiem," norādīja A.Mūrnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas