Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Slimības naudu varēs aprēķināt arī par darba dienas stundām

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu, pilnveidojot slimības naudas aprēķināšanas kārtību darba ņēmējiem, kuriem noteikts summētais darba (dienesta) laiks, ņemot vērā darba veikšanas īpašos nosacījumus un specifiku.

Likuma grozījumi paredz, ka slimības naudu var aprēķināt ne tikai par darbnespējas dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā, bet arī par stundām konkrētajā dienā, informē Saeimas Preses dienests.

Savukārt darba ņēmējiem, kuriem noteikts summētais darba laiks (summētais dienesta pienākumu izpildes laiks) un kuru mēnešalga (darba alga) nav atkarīga no faktiski nostrādāto stundu skaita konkrētā mēnesī, darba devējs, ņemot vērā darba specifiku, var noteikt, ka slimības naudu aprēķina par kalendāra darba dienām darbnespējas periodā.

Šādas izmaiņas rosināja Iekšlietu ministrija, norādot, ka līdzšinējā slimības naudas aprēķināšanas kārtība, piemēram, policistiem un ugunsdzēsējiem, var nebūt objektīva, jo nereti neatspoguļo neplānoti nostrādātās darba stundas. Dienesta specifika prasa, piemēram, kūlas dedzināšanas periodā un plūdu laikā vai arī noziedznieku meklēšanas laikā bieži veikt izmaiņas plānotajos darba grafikos, nereti arī pārstrādājot plānotās darba stundas.

Summētais dienesta pienākumu izpildes laiks ir noteikts ap 70% iekšlietu nozares dienestu amatpersonu.

Likums precizē arī ieturējumu izdarīšanas kārtību no maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas