Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Slimnīcā nogādā ledū ielūzušu makšķernieku

Vakar Kurzemē slimnīcā nogādāts ledū ielūzis 87 gadus vecs makšķernieks, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Vīrietis uz ezera nodarbojās ar zemledus makšķerēšanu, taču ielūza ledū līdz padusēm. Apkārtējie makšķerniekam palīdzēja izkļūt no ūdens un izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Mediķiem ierodoties, vīrietis bijis apsegts ar segu un sēdējis uz kastes. Viņš nogādāts slimnīcā ar mērenu ķermeņa atdzišanu.

Mediķi atgādina, ka ķermeņa atdzišana jeb hipotermija var iestāties, ja būtiski pazeminās ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā ārā vai aukstā ūdenī. Atdzišanas rezultātā organisms sāk zaudēt siltumu ātrāk nekā spēj to atjaunot. Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.

Pēc NMPD paustā, nokļūstot aukstā ūdenī, cilvēka ķermeņa temperatūra pazeminās daudz ātrāk nekā gaisā, un ilgstoša atrašanās aukstā ūdenī var radīt nopietnus draudus cilvēka veselībai.

Mediķi norāda, ka gadījumā, kad no hipotermijas cietušais ir pie samaņas, viņš jānogādā siltās telpās, saudzīgi, pa apģērba vīli pārgriežot, jāatbrīvo no mitrām vai slapjām drēbēm un apaviem. Tāpat cietušais jāsasedz ar siltām segām, drēbēm, dvieļiem vai jebkādiem citiem pārklājiem, kas nodrošina siltumu, turklāt jāsedz arī galva, kaut arī seju jāatstāj neapsegtu. Tāpat cilvēkam jādod padzerties siltu šķidrumu, kas nesatur kofeīnu. Cietušo nedrīkst gremdēt karstā ūdenī, jo tas sasildīs viņu pārāk ātri. Tāpat kategoriski aizliegts cietušajam dot alkoholu.

Savukārt gadījumos, kad cietušais ir bezsamaņā, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzībā. Ja medicīniskās palīdzības izsaukšana nav iespējama, līdz brīdim, kad cietušajam palīdzību var sniegt ārsts, viņš jāatbrīvo no slapjām drēbēm un apaviem un silti jāsasedz. Mediķi norāda, ka cietušais pēc iespējas mazāk jākustina, kā arī nevajadzētu mēģināt viņu sildīt, berzējot ķermeni.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1260 izsaukumiem, no tiem 163 bijuši saistīti ar dažāda veida traumām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas