Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

SM: Jautājumu par apraides nodrošināšanu pierobežā nav pamata izdalīt īpaši no visas Latvijas teritorijas

Jautājumu par apraides nodrošināšanu pierobežā nav pamata izdalīt īpaši no visas Latvijas teritorijas, teikts Satiksmes ministrijas (SM) atbildē premjeram Valdim Dombrovskim (V) par veicamo sabiedrības saliedētības jomā attiecībā uz aktivitāti "Vienotas un kvalitatīvas informācijas telpas nodrošināšana visā Latvijas teritorijā".

Nacionālā statusa jeb galalietotājiem bez maksas pieejamā televīzijas signāla uztveršana ir nodrošināta 99,6% Latvijas teritorijas jeb 99,9% Latvijas mājsaimniecību.

Kā skaidroja ministrijā, līdz ar to jautājumu par apraides nodrošināšanu pierobežā nav pamata izdalīt īpaši no visas Latvijas teritorijas, jo ciparu televīzijas visu četru bezmaksas programmu - Latvijas Televīzijas abu kanālu, LNT un "TV3" - tehniskā uztveršanas iespēja esot nodrošināta līdz Latvijas robežai un pat aiz tās.

Tāpat esot secināms, ka tehniska rakstura pasākumi nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu apraides nodrošināšanai pierobežu rajonos nav aktuāli.

Par aktivitātes "E-vēlēšanu sistēmas ieviešana, nodrošinot pilnvērtīgas iespējas ārvalstīs dzīvojošiem pilsoņiem piedalīties valstij svarīgu jautājumu lemšanā" pasākumiem un priekšlikumiem SM informē, ka no pagājušā gada februāra strādāja darba grupa, kurā darbojās Satiksmes, Tieslietu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Centrālās vēlēšanu komisijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" pārstāvji.

Ir izstrādāts koncepcijas projekts par interneta vēlēšanu jeb elektronisko vēlēšanu sistēmas izveidi, kas paredzētu risinājumu vēlētāju balsošanai internetā jau 2013.gada pašvaldību vēlēšanās, bet 2014.gadā - Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, informē SM. Projektu plānots izsludināt valsts sekretāru sanāksmē šomēnes.

Kā ziņots, Dombrovskis 22.februārī uzdeva divu nedēļu laikā sagatavot konkrētus priekšlikumus ar mērķi veicināt sabiedrības saliedētību.

Rezolūcija bija adresēta visām ministrijām, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Valsts kancelejai un Sabiedrības integrācijas fondam.

"Izvērtējot 18.februārī notikušās tautas nobalsošanas norisi un rezultātus, nepieciešama aktīva rīcība, lai veidotu laikmetīgu nacionālo identitāti un piederības sajūtu Latvijas valstij, nostiprināt valsts valodas pozīcijas un tās vienojošo lomu sabiedrībā, kā arī novērstu divkopienu sabiedrības veidošanās riskus. Valdība ir gatava meklēt arī papildu budžeta līdzekļus, tostarp arī pārdalot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, lai finansētu šīs iniciatīvas," sacīja premjers.

Ar Dombrovska rezolūciju institūcijām uzdots iesniegt priekšlikumus vienotas un kvalitatīvas informatīvās telpas nodrošināšanai visā Latvijā, it īpaši nacionālo plašsaziņas līdzekļu apraides nodrošināšanai pierobežas rajonos, priekšlikumus pilsoniskās programmas īstenošanai, skaidrojot valsts pamatus, Latvijas vēsturi, nacionālās un demokrātiskās vērtības un priekšlikumus valsts dotāciju piešķiršanai latviešu valodas apmācības programmu īstenošanai mazākumtautībām.

Tāpat atbildīgajām institūcijām jāsniedz priekšlikumi, kā veidot un uzturēt tiešu dialogu ar mazākumtautību organizācijām, nodrošināt latviešu kultūras un izglītības pieejamību no Latvijas izbraukušo iedzīvotāju bērniem, kā arī priekšlikumi normatīvo aktu grozījumiem par referendumu ierosināšanu, organizēšanu un uzraudzību.

Visbeidzot, Dombrovskis vēlas saņemt konkrētus priekšlikumus e-vēlēšanu sistēmas ieviešanai, kas nodrošinātu pilnvērtīgas iespējas ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem piedalīties valstij svarīgu jautājumu lemšanā.

Institūcijām ir jāiesniedz gan konkrēti priekšlikumi par šajās jomās veicamajiem pasākumiem, gan to īstenošanai nepieciešamajiem finansējuma apjomiem, kā arī jāpiedāvā to finansēšanas avoti, tostarp izvērtējot iespējas pārdalīt struktūrfondu līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas