Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Sociālajai aizsardzībai pērn tērēti 2,2 miljardi

Izdevumi sociālajai aizsardzībai Latvijā 2012.gadā bija divi miljardi 172 miljoni latu (trīs miljardi 90 miljoni eiro), kas ir par 20,5 miljoniem latu (29,2 miljoniem eiro) vairāk nekā 2011.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati, kas aprēķināti saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat metodoloģiju.

Lielākais izdevumu pieaugums (par 4,2%) bija veselības aprūpē, kas skaidrojams ar valsts finansējuma palielināšanos ambulatorajai un stacionārajai aprūpei. Kopējie izdevumi pensijas vecuma iedzīvotājiem 2012.gadā pieauga par 3,3%, kas galvenokārt saistīts ar izdevumu pieaugumu vecuma pensijai. Izdevumu īpatsvars pensijas vecuma iedzīvotājiem veidoja vairāk nekā pusi (53,5%) no kopējiem izdevumiem sociālajai aizsardzībai.

CSP informē, ka lielākais izdevumu samazinājums 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, saistīts ar atbalsta samazināšanos bezdarbniekiem par 21,6%, sarūkot bezdarbnieku skaitam, kā arī mazinājušies izdevumi nodarbinātības veicināšanas pasākumiem. Izdevumi bezdarbnieku pabalstam samazinājās no 44 miljoni latu (62 miljoni eiro) 2011.gadā līdz 41 miljoni latu (58 miljoni eiro) 2012.gadā.

Laika posmā no 2009.gada līdz 2011.gadam ievērojami pieauga izdevumi sociālās atstumtības mazināšanai. Savukārt 2012.gadā šie izdevumi samazinājās, kas galvenokārt saistīts ar pašvaldību izmaksājamā garantētā minimālā ienākumu pabalsta (GMI pabalsts) izdevumu samazināšanos. Izdevumi GMI pabalstam samazinājās par 24%, un pagājušā gadā tie bija 17 miljoni latu (24 miljoni eiro) (2011.gadā – 22 miljoni latu (32 miljoni eiro)).

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem pērn GMI pabalsta saņēmēju skaits samazinājās no 63 tūkstošiem personām janvārī līdz 41 tūkstošiem personām decembrī.

Sociālās aizsardzības izdevumi 2012.gadā veidoja 14,0% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 1,1 procenta punktu mazāk nekā 2011.gadā (15,1% no IKP). Eiropas Savienībā šis rādītājs 2011.gadā vidēji bija 29,1% no IKP.

Eiropas statistikas sistēmā katru gadu tiek apkopoti un publicēti harmonizēti dati par sociālās aizsardzības izdevumiem saskaņā ar ES statistikas biroja Eurostat izstrādāto ESSPROS (Eiropas Integrētās sociālās aizsardzības statistikas sistēma) metodoloģiju. Latvija datu apkopošanu par sociālo aizsardzību atbilstoši ESSPROS uzsāka 2004.gadā. Dati par sociālās aizsardzības izdevumiem atrodami CSP mājaslapā. To apkopošanai tiek izmantota vairāku valsts institūciju sniegtā informācija. ESSPROS izdevumi tiek finansēti no valsts un pašvaldību budžetiem, darba devēju sociālajiem maksājumiem u.c. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas