Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Šogad Latvijā piedzimuši 11 794 bērni; dzimstības pieaugums - neliels

Šā gada pirmajos septiņos mēnešos piedzimuši 11 794 bērni, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie provizoriskie dati.

Šajā skaitā šobrīd nav ieskaitīti ārpus Latvijas dzimušie bērni, kā arī dati var tikt precizēti, ņemot vērā, ka gada laikā CSP bērnus uzskaita pēc to reģistrēšanas nevis dzimšanas mēneša, savukārt bērna dzimšanu var reģistrēt viena mēneša laikā pēc piedzimšanas. Tas ir tikai par 63 jaundzimušo vairāk nekā 2012. gada pirmajos septiņos mēnešos, kad piedzima 11 731 bērns.

Viens no nelielā dzimstības pieauguma faktoriem ir lielāks sieviešu skaits vecuma grupā no 25 līdz 29 gadiem. Saskaņā ar 2012. gadā statistiku jaundzimušā mātes vidējais vecums bija 29,3 gadi, bet, piedzimstot pirmajam bērnam – 26,6 gadi. Šo vecumu sasniedza sievietes, kuras dzimušas no 1983. līdz 1987. gadam, kad Latvijā bija vislielākais dzimušo skaits.

2013. gada sākumā 15,5% no sievietēm reproduktīvajā vecumā (15 - 49 gadi) bija 25 - 29 gadus vecas salīdzinājumā ar 13,3% sieviešu 2008. gada sākumā, kad bija lielākais dzimušo skaits pēdējo 10 gadu laikā. Tāpēc, lai varētu apstiprināt dzimstības uzlabošanos, dzimušo skaita pieaugumam būtu jābūt lielākam. Pozitīvi vērtējams tas, ka turpina pieaugt otro un trešo bērnu īpatsvars dzimušo kopskaitā.

Atbilstoši pašreizējai sieviešu vecuma struktūrai sieviešu skaits reproduktīvajā vecumā nākotnē būtiski samazināsies, jo, sākot ar 1991. gadu, dzimstība valstī samazinājās. Jāņem vērā arī pēdējo gadu migrācijas tendences, piemēram, 2012. gadā no valsts emigrēja 12,6 tūkstoši sieviešu, no kurām 66,5% bija vecumā no 15 līdz 49 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas