Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Šovs, kas prasa upurus

Pirotehniku uzkrītoši sāk pārdot vēl labu laiku pirms Ziemassvētkiem, bet tieši Jaungada nakts ir vistraģiskākā. Ķirurgi svētku uzrunas nedzird - viņi ir operāciju zālē, cenšoties saglābt to, kas vēl glābjams. Diemžēl gadu no gada jau Vecgada vakarā operāciju zāles ir pilnas. Tāpēc šogad mediķi uzsver īpaši - ir uzmanīgi jālasa un jāizpilda lietošanas instrukcijas, kā arī alkohola reibumā pirotehnikai labāk netuvoties.

Pagājušā gada Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) statistika ir bēdīga. Palaižot pirotehniku, smagi cietuši seši cilvēki, no kuriem trīs - jaunieši. Rokā sprāgstot petardei, kāds guvis acu ievainojumus un sejas traumas, savukārt cits stipri savainojis plaukstu, gūstot cīpslu un asinsvadu bojājumus. Trešais guvis sejas kaula un acu orbītas kaula lūzumu. Diemžēl šādas nelaimes notiek katru gadu, Dienai norāda NMPD pārstāve Ilze Bukša. Ik reizi gadumijā tie ir pieci līdz 10 cietušie. Traumas var būt pat ļoti smagas, kas prasa sarežģītu ārstēšanu, ilgstošu rehabilitāciju, ir iestājies darbaspēju zudums - norauti pirksti, sadragātas plaukstas, traumētas acis, kā sekas - arī redzes zaudēšana, ķermeņa apdegumi. Turklāt nereti cieš ne tikai cilvēks, kurš mēģina palaist pirotehniku, bet arī apkārtējie. Biežākās kļūdas - pārgalvība, drošības instrukcijas neievērošana, nepareiza vai nepietiekama petardes nostiprināšana, un, to palaižot, pirotehnika var trāpīt blakus stāvošajos cilvēkos, uz māju balkoniem, logos. Tāpat ne reizi vien nelaime notiek, ja pirmajā reizē nav izdevies petardi palaist un cilvēks iet klāt tai, ņem rokās, pēta.Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mikroķirurgs Uldis Krustiņš Dienai atzīmē, ka vienmēr pusnakti ārsti jau sagaida operāciju zālē un ainas ir bēdīgas. Diemžēl ir bijuši cilvēki pat ļoti smagā stāvoklī un knapi izdevies glābt dzīvību. Tieši laika starpība starp Latviju un kaimiņvalsti ir iemesls, kāpēc pirmie cietušie jau tiek atvesti vēl Vecgada vakarā. "Tad, kad Purvciems, Pļavnieki un Mežciems ir sagaidījuši savu jauno gadu un uzspirdzinājuši sevi, mēs savu jauno gadu sagaidām operāciju zālē,"skarbs ir ķirurgs. Kaut cik pozitīvs gan ir aspekts, ka bērni nopietno pirotehniku nopirkt nevar, tāpēc traumas ir vieglākas.Smagākie pacienti parasti tiek nogādāti uz Rīgu, bet arī reģionos šādas ainas nav svešas. Vidzemes slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas virsārsts Aivars Baurovskis Dienai norāda, ka cietušo skaits ir ļoti atkarīgs no laikapstākļiem. Ja ārā līst un ir slikts laiks, traumu ir mazāk. Ja debesis ir skaidras un uzsnidzis sniegs, ārstiem darba netrūkst.Runājot par ieteikumiem, Krustiņš nosaka: "Tas ir intelekta jautājums." Pirotehnikas instrukcijas ir uzrakstītas neskaitāmās valodās, taču daļa cilvēku diemžēl uzskata, ka viņi paši ir gudri vai arī tas uz viņiem neattiecas. Baurovskis piebilst, ka pirotehniku drīkst iegādāties tikai tad, ja tai ir sertifikāts. To izmantojot, īpaši jāuzmana bērni - tie tuvumā atrasties nedrīkst. Alkohola reibumā pirotehniku izmantot nedrīkst vispār. Ja gadījusies nelaime, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot pa ārkārtas tālruni 113.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas