Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Speciāliste: Vardarbības skolā galvenais iemesls - pašvaldību ignorance

Tiesībsarga birojs pirms vairākiem gadiem pētījis vienaudžu vardarbības problēmu skolās un secināja, ka no tās cieš katrs trešais bērns, tā intervijā Latvijas radio atzina Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere.

Grāvere pauda pārliecību, ka regulējums šajā jomā ir labs, taču problēma saistīta ar tā īstenošanu: "Regulējums ir pilnīgs, es uzskatu, trūkuma regulējumā nav. Par vardarbību skolā ir noteikts, ka skolas iekšējās kārtības noteikumos jābūt noteiktai izglītojamā rīcībai." Viņa skaidroja - ja bērns konstatē kāda darbībā draudus sava vai citas personas drošībai, jau iekšējās kārtības noteikumos jābūt skaidri atrunātam, kā bērnam šādā situācijā ir jārīkojas. Tāpat likums paredz, ka iekšējās kārtības noteikumos jābūt vadītāja un pedagoga rīcībai, ja tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība pret izglītojamo.

"Skolas iekšējās kārtības noteikumi ir tas dokuments, kuram ir jābūt kā rokasgrāmatai, jo tajā regulēta visas skolas dzīve: gan ģērbšanās, gan uzvedības noteikumi, ko drīkst vai nedrīkst darīt, kā rīkoties, ja kāds kaut ko pārkāpj. Bērni ar tiem noteikumiem tiek iepazīstināti, to arī likums paredz. Cits jautājums - cik šis iekšējais normatīvais akts ir dzīvs, cik tas tiek piemērots, vai tur vispār šī kārtība ir noteikta," norādīja Tiesībsarga birojs.

Konstatējot vardarbību pret bērnu, būtu nekavējoties jāvēršas policijā. Normatīvie akti paredz, ka no vardarbības cietušam bērnam ir tiesības saņemt valsts apmaksātu psiholoģisko palīdzību.

"Galvenais trūkums, ka pašvaldības ignorē likumā noteikto pienākumu veikt uzvedības korekciju, tiem bērniem, kas slikti uzvedas,' uzsvēra speciāliste.

Grāvere atzina, ka situācijā, kad notikusi vardarbība pret bērnu, parasti sākumā tiek iesaistīta policija un tikai sarežģītākie gadījumi, kad cilvēks secina, ka valstī izveidotais tiesību aizsardzības mehānisms nedarbojas vai darbojas neefektīvi, lieta no nāk Tiesībsarga birojā.

Jau ziņots, ka Jaunjelgavas vidusskolas pirmklasnieku smagi piekāvuši divi piektās klases skolnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas