Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Spilves pļavās uzplauks bizness

Pabeigta Rīgas ostas teritorijas ģeotehniskā izpēte Spilves pļavās.

Oktobra sākumā tika pabeigta padziļināta Rīgas brīvostas brīvo teritoriju izpēte Spilves pļavās. Ģeodēziskās izpētes rezultāti sniedz informāciju un ieteikumus par Spilves pļavu teritorijas atbilstību dažāda veida būvēm un projektu attīstībai. Pētījuma ietvaros veikta arī teritorijas nākotnes vīzijas 3D modelēšana, kas ir būtisks priekšnoteikums teritorijas turpmākajai attīstībai, investoru piesaistei un Rīgas ostas konkurētspējas veicināšanai.

"Nodrošināt klientiem ostā tikai kravu pārkraušanu – šodien ar to vien nepietiek. Mūsdienīgā ostā ir jāpiedāvā pēc iespējas plašs loģistikas pakalpojumu klāsts. Saistībā ar konteineru plūsmas pieaugumu Rīgas ostā pēdējos gados novērojam tendenci, ka arvien palielinās pieprasījums pēc ģenerālkravu noliktavām un ar tām saistīto pakalpojumu klāsta. Spilves pļavu izpēte un attīstības vīzijas modelēšana bija nepieciešama, lai mēs nākotnē varētu apmierināt augošo tirgus pieprasījumu pēc universālām noliktavām," norāda Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks ostas attīstības jautājumos Edgars Sūna. 

Ģeodēziskā priekšizpēte un teritorijas attīstības modelēšana aptvēra 66 hektārus plašu Rīgas brīvostas teritoriju Daugavas kreisajā krastā, tā sauktajās Spilves pļavās. Teritorijas attīstības modelī parādīti iespējamo komunikāciju tīklu pieslēgumi, ceļu tīkla savienojums ar Daugavgrīvas šoseju un jaunas dzelzceļa līnijas novietojums. Kopējā apbūves laukumā 81 000 kvadrātmetru platībā iespējama astoņu noliktavu vai ražošanas ēku izbūve, katra 10 000 kvadrātmetru platībā. Modelētas arī administratīvo ēku, ceļu un kravu laukumu atrašanās vietas.

E. Sūna uzsver: "Konkurence par kravām kļūst aizvien sīvāka. Klienti no ostām sagaida arvien plašāku un kvalitatīvāku pakalpojumu klāstu. Lai to nodrošinātu, ir nepieciešamas teritorijas, kur jaunos pakalpojumus attīstīt. Rīgas osta šajā ziņā vēl ir privileģētā stāvoklī, jo mums ir pieejamas brīvas teritorijas attīstībai. Liela daļa Eiropas ostu cieš no tā, ka tām nav brīvu teritoriju savu attīstības plānu realizēšanai."

Arī investoru ienākšana Rīgas ostā ir cieši saistīta ar tiem piemērotu teritoriju pieejamību un iespējām tur realizēt savas ieceres. Kopš Spilves pļavu iekļaušanas Rīgas brīvostas robežās šī teritorija ir pieejama privātajiem investoriem noliktavu, loģistikas centru un ražošanas uzņēmumu projektu attīstībai. Tāpat kā visā Rīgas brīvostas teritorijā, arī Spilves pļavās uzņēmēji var darboties brīvās zonas režīmā, kas nodokļu atlaižu dēļ investoriem ir īpaši izdevīgi. Šķērslis investoru piesaistē līdz šim ir bijis tas, ka šīm teritorijām nebija veikta pietiekama ģeotehniskā izpēte. Līdz ar to investoriem un projektu attīstītājiem nav bijis pietiekamas informācijas bāzes un iespējas plānot nepieciešamo investīciju apjomu.

"Lai teritorijas varētu piedāvāt investoriem, svarīgi saprast, kādas ir tehniskās iespējas šeit veidot loģistikas infrastruktūru, kā arī izstrādāt mūsu pašu vīziju par šīs teritorijas attīstību nākotnē. Spilves pļavu ģeodēziskā izpēte un attīstības vīzijas izstrāde Rīgas ostai ir būtisks solis investīciju piesaistes jomā," ir pārliecināts E. Sūna.

Spilves pļavu ģeotehniskās izpētes projekts ir nozīmīgs arī kontekstā ar ostas attīstības programmas 2019.–2028. gadam izstrādi. "Jaunajā ostas attīstības plānā noteikti tiks pievērsta uzmanība Rīgas ostas teritoriju attīstībai Daugavas kreisajā krastā, jo vēsturiski ostas darbība daudz vairāk bijusi koncentrēta upes labajā krastā. Arī pašreiz redzam straujāku ostas attīstību Daugavas labajā krastā, kur privātie komersanti attīsta dažādus ar ostas darbību saistītus projektus – jaunus termināļus, kravu noliktavas, loģistikas uzņēmumus. Daugavas kreisajā krastā pagaidām tik strauja attīstība nenotiek, taču līdz ar Krievu salas projekta pabeigšanu šī vēsturiski izveidojusies situācija mainīsies. Nākamajā desmitgadē plānojam straujāku ostas darbības attīstību arī upes kreisajā krastā, tai skaitā Spilves pļavu teritorijās, un ģeotehniskā izpēte ir loģisks sākums šo teritoriju apguvei," uzsver E. Sūna.

Projektu Ģeotehniskā priekšizpēte un modelēšana teritorijas attīstībai Spilves pļavās publiskā iepirkuma rezultātā īstenoja SIA Firma L4

Top komentāri

ARGO
A
Un kad sabiedrībai ir cerība ieraudzīt pirmos nodoklīšus no Rīgas Brīvostas darbības?
Priecīgs Jautājums
P
Atkal dezinformācijas burbuļus pūš. No kur tie cilvēki, pircēji? Latvijā dzimstība krīt. Pagājušo gadu par 8%. Vai zviedri nāks? un uz šeit savus musulmaņus pārcels?
oskars
o
Viss tas ir briniskigi ,ir tikai viens mazins sikums ...lai veidotos labs bizness ir javeido labas attiecibas ar partneriem ...ar kaiminiem ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas