Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

SPRK: Nākotnē mobilo sakaru operatoru pakalpojumu cenas atkal varētu sarukt

No 2017. gada 15. jūnija stājas spēkā jauna viesabonēšanas sistēma – "viesabonē kā mājās" princips, līdz ar ko ceļo uz ārzemēm un maksa par zvaniem, īsziņām un datu pārraidi par tādām pašām cenām, kā pašmāju mobilo sakaru operators piemēro iekšzemes tarifiem. Lai arī līdz ar to pieaug pakalpojumu cenas, paredzams, ka nākotnē tās atkal saruks, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Līdz ar tarifu noteikšanas kārtības izmaiņām operatori vairs nevarēs no lietotājiem iekasēt papildu maksu par viesabonēšanas pakalpojuma sniegšanu. Vienlaikus operatoriem saglabāsies pienākums maksāt vairumtirdzniecības maksu citas valsts operatoram. Lai arī vairumtirdzniecības tarifi šobrīd jau ir ievērojami samazināti, šādas papildu izmaksas joprojām var būt diezgan ievērojamas.

Lielākā daļa operatoru pašlaik piedāvā tarifu plānus, kuros iekļautā maksa par datu pārraidi nesasniedz 7,70 eiro par gigabaitu (GB). Tas nozīmē, ka pietiekami bieži var veidoties situācijas, ka Latvijas operatora izmaksas periodā, kad lietotājs atrodas ārpus Latvijas, pārsniegs ieņēmumus, kurus operators gūst no lietotāja.

Vienlaikus kā labs signāls ir Eiropas līmenī pieņemtais lēmums pakāpeniski samazināt vairumtirdzniecības maksu par datu pārraides izmantošanu viesabonēšanā. Paredzēts, ka vairumtirdzniecības maksa turpinās pakāpeniski samazināties, 2022. gada 1. janvārī sasniedzot 2,5 eiro par GB. Šāda vairumtirdzniecības tarifu samazināšana sekmētu arī iekšzemes tarifu samazināšanos.

2017. gada 15. jūnijā maksimālā vairumtirdzniecības maksa balss zvaniem samazināsies no 0,05 eiro par minūti līdz 0,032 eiro minūti, kas atsevišķos gadījumos var būt vairākas reizes augstāka nekā iekšzemes mazumtirdzniecības cena par zvana minūti. Īsziņām piemērotie griesti samazināsies no 0,02 eiro līdz 0,01 eiro par īsziņu.

Lai arī no 1. jūnija mobilo sakaru operatori plāno saviem klientiem piedāvāt tarifu plānus par augstāku maksu nekā līdz šim, Latvijas lietotājiem tiek piedāvāti augstas kvalitātes elektronisko sakaru pakalpojumi par salīdzinoši zemākām cenām nekā citās Eiropas valstīs. Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem Latvijas mobilo sakaru lietotājs 2014. gadā vidēji par rēķinu samaksājis  3,70 eiro mēnesī, kamēr, piemēram, Īrijā – 23,80 eiro mēnesī. Latvijā lietotājiem arī pēc 1.jūnija būs pieejami pakalpojumi par vienām no zemākajām cenām Eiropā. Jāņem vērā, ka viesabonēšanas maksas atcelšana galalietotājiem relatīvi lielāku iespaidu atstāj uz to valstu operatoriem, kur vēsturiski ir bijuši zemāki tarifi, piemēram, Latvijā un citās Baltijas valstīs.

"Jānorāda, ka Latvija ierindojas starp tām Eiropas Savienības valstīm, kurās mobilo sakaru operatori piemērojuši vienus no vēsturiski zemākajiem tarifu plāniem, radot izaicinājumu mobilo sakaru tirgū saglabāt maksu par sniegto pakalpojumu esošajā līmenī. Regulators aicina izvērtēt sava operatora piedāvātos tarifu plānus ar iespēju izvēlēties sev piemērotāko bez viesabonēšanas pakalpojuma iekļaušanas tarifu plānā," norāda SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktora vietnieks Andrejs Dombrovskis.

Top komentāri

kārtējo reizi
k
Kārtējo reizi "mazie"apmaksās biznesmeņu tēriņus...
Par
P
Zemām cenām nabadzīgajā Latvijā!
Delfi
D
Tas jau kā abonentmaksa Latvenergo. Jo es tikai zavnu, un uz ārzemēm nebraucu, bet tāpat KĀDU uzturu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas