Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

SPRK: Numerācijas krāpniecība ir aktuāla tēma praktiski visā Eiropā

Numerācijas krāpniecība ir aktuāla tēma praktiski visā Eiropā, un katra valsts meklē risinājumus, lai aizsargātu iedzīvotājus un komersantus, aģentūrai LETA sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Ivars Tauniņš.

Viņš skaidro, ka numerācijas krāpniecība var notikt visdažādākos veidos - tās var būt gan krāpnieciska satura īsziņas, gan telefona zvani no aizvietota numura un galalietotājs nevar atzvanīt faktiskā zvana veicējam.

Iedzīvotāji visā Eiropā sastopas ar numerācijas krāpniecības gadījumiem, un arī Latvija nav izņēmums. Lai arī lielākos zaudējumus numerācijas krāpniecība nodara telekomunikāciju operatoriem, tomēr var ciest arī galalietotājs, tostarp neapdomīgi atzvanot uz nepazīstamu numuru, kas var izrādīties paaugstinātas maksas numurs, informē SPRK.

Vienlaikus SPRK norāda, ka komersanti strādā pie krāpniecisko zvanu un īsziņu avotu bloķēšanas, bet būtiskas ir arī iedzīvotāju zināšanas un iesaiste. SPRK aicina apsvērt nepieciešamību atbildēt uz zvanu, kas saņemts no numura, kas nesākas ar Latvijas valsts kodu "+371".

Tāpat īpaša piesardzība jāievēro, ja zvans no ārzemju numura ir vien dažas sekundes ilgs - atzvanot uz šo numuru, pastāv liela iespējamība atzvanīt uz paaugstinātas maksas numuru, kā arī jāpievērš uzmanība zvaniem un numuriem, kas ir īsāki par astoņiem cipariem, jo par zvaniem uz tādiem numuriem var tikt piemērota papildus maksa.

Vienlaikus SPRK uzsver, ka, uzsākot telefona sarunu ar svešnieku, neatkarīgi no sarunas tēmas ir jāapsver informācija, ko lietotājs sniedz, jo neviena finanšu iestāde vai valsts institūcija sarunas gaitā nelūgs nosaukt personas datus, internetbankas pieejas kodus vai arī lejupielādēt kādu programmatūru.

Tāpat SPRK aicina par visiem krāpniecības mēģinājumiem informēt savu operatoru vai Valsts policiju.

Vienlaikus SPRK pārstāvji norāda, ka 24. un 25.oktobrī norisinājās Eiropas pasta un telesakaru administrāciju konferences (CEPT) darba grupas sanāksme, kurā eksperti no vairāku Eiropas valstu regulatoriem dalījās informācijā, tai skaitā par numerācijas krāpniecības jautājumiem un apspriestajiem vai piemērotajiem risinājumiem, to ieviešanas iespējām un turpmāko sadarbību.

"Risinājumus meklējam kompleksi sadarbībā ar komersantiem un citu valstu regulatoriem, un cīņā ar numerācijas krāpniecību ir būtiska arī citu atbildīgo institūciju un pašu lietotāju iesaiste," norāda Tauniņš.

SPRK numerācijas krāpniecības mazināšanas regulējuma jaunākā redakcija stājās spēkā 2022.gada 1.oktobrī. Tajā ir noteikts, kādas pazīmes ir numerācijas krāpniecībai un kā elektronisko sakaru operatoriem rīkoties, ja tie konstatē iespējamu numerācijas krāpniecības gadījumu. Jau pašlaik vairāki komersanti veic darbības, lai savu iespēju robežās mazinātu numerācijas krāpniecību, gan ieviešot numerācijas krāpniecības uzraudzības sistēmas un pasākumus, gan sadarbojoties ar citiem komersantiem un SPRK.

CEPT ir organizācija, kurā politikas veidotāji un regulatori no 46 valstīm visā Eiropā sadarbojas, lai saskaņotu telekomunikāciju, radiofrekvenču spektra un pasta noteikumus ar mērķi uzlabot efektivitāti un koordināciju Eiropas sabiedrības interesēs. SPRK pārstāvis uz četriem gadiem ir ievēlēts par vicepriekšsēdētāju CEPT darba grupai, kas atbild par numuru saglabāšanas pakalpojumu, numerācijas uzticamību un tīkla tehnoloģiju regulēšanu saistītiem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas