Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Stājas spēkā izmaiņas muitas un nodokļu jomā sadarbībā ar Apvienoto Karalisti

Šodien stājas spēkā izmaiņas muitas un nodokļu jomā sadarbībā ar Apvienoto Karalisti, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID atgādināja, ka beidzis pārejas periods, kurā uz Apvienoto Karalisti joprojām turpināja attiekties Eiropas Savienības (ES) tiesības un pienākumi, lai gan Apvienotā Karaliste izstājās no ES 2020.gada 31.janvārī.

Tādēļ no šodienas vairs nav spēkā ierastā brīvā preču un personu kustība starp Apvienoto Karalisti un ES dalībvalstīm, tostarp Latviju. Tas nozīmē būtiskas izmaiņas muitas un nodokļu jomā gan uzņēmumiem, gan privātpersonām.

No šodienas visas preces, kas tiks ievestas ES muitas teritorijā no Apvienotās Karalistes vai kuras tiks izvestas no ES uz Apvienoto Karalisti, būs pakļautas muitas uzraudzībai un kontrolei. Pārvietojot preces starp ES un Apvienoto Karalisti, jāpiemēro muitas procedūras, tāpat kā tirdzniecībā ar jebkuru citu trešo valsti.

No šodienas mainīsies tirdzniecības nosacījumi starp ES un Apvienoto Karalisti, mainīsies pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana līdzšinējām preču piegādēm un iegādēm, kas no nākamā gada kļūs attiecīgi par preču eksportu un importu.

Importējot Apvienotās Karalistes izcelsmes preces, tām tiks piemērota muitas nodokļa 0% preferenciālā tarifa likme, ja tiks iesniegts atbilstoši prasībām noformēts preču izcelsmi apliecinošs dokuments.

No šodienas sniegtajiem un saņemtajiem pakalpojumiem ar Apvienoto Karalisti PVN piemērošanas kārtība būs tāda, kāda tā noteikta ar trešajām valstīm un trešajām teritorijām. 

VID skaidroja, ka, sniedzot pakalpojumus trešo valstu personām, pareizai PVN piemērošanai jāņem vērā sniegtā pakalpojuma veids, jānosaka pakalpojuma sniegšanas vieta, izvērtējot pakalpojuma saņēmēja statusu, proti, vai pakalpojuma saņēmējs veic vai neveic saimniecisko darbību. "PVN piemērošanas kārtība sniegtajiem un saņemtajiem pakalpojumiem darījumos ar trešajām valstīm nav mainīta," piebilda VID.

Savukārt privātpersonām jārēķinās ar prasībām ceļošanai no un uz Apvienoto Karalisti. Jāņem vērā, ka personīgajā bagāžā ievedamām precēm, kuru kopējā vērtība, ieceļojot pa sauszemi, pārsniedz 300 eiro un, ieceļojot ar gaisa vai jūras transportu, pārsniedz 430 eiro, piemēros PVN. Savukārt, ja preču vērtība pārsniedz 1500 eiro - piemēros gan PVN, gan muitas nodokli. 

Tāpat privātpersonām jāievēro preču pārvietošanas ierobežojumi personīgajā bagāžā, tostarp nosacījumi attiecībā uz akcīzes preču ievešanu ar atbrīvojumu no nodokļiem.

Iepērkoties Apvienotās Karalistes internetveikalos, PVN piemēros par precēm, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, bet PVN un muitas nodoklis tiks piemērots par precēm, kuru vērtība pārsniedz 150 eiro.

Nekomerciāliem sūtījumiem uz un no Apvienoto Karalisti PVN piemēros par precēm, kuru vērtība pārsniedz 45 eiro, bet PVN un muitas nodoklis tiks piemērots par precēm, kuru vērtība pārsniedz 500 eiro.

VID informēja, ka no šodienas Apvienotā Karaliste attiecībās ar Latviju un jebkuru citu ES dalībvalsti kļūst par trešo valsti, tāpat kā, piemēram, Japāna vai Kanāda. Tādēļ turpmāk visa informācija par sadarbību ar Apvienoto Karalisti muitas un nodokļu jomā jāskatās tajās VID tīmekļvietnes sadaļās, kas attiecas uz sadarbības nosacījumiem ar trešajām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas