Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Starptautiski eksperti uzsāk vērtēt Latvijas radiācijas drošības infrastruktūru

Valsts vides dienestā (VVD) pirmdien, 21.oktobrī, tiek uzsākts radiācijas drošības infrastruktūras starptautiskais novērtējums, kas ilgs līdz 30.oktobrim. Novērtējumu jeb Integrated Regulatory Review Service misiju nodrošina Starptautiskā atomenerģijas aģentūra, piesaistot starptautiskos ekspertus no dažādām valstīm, portālam Diena.lv pavēstīja VDD pārstāve Maruta Bukleviča.

Latvijas radiācijas drošības sistēmas (infrastruktūras) atbilstību starptautiskajām prasībām vērtēs eksperti no astoņām valstīm.

Šis būs pirmais liela mēroga novērtējums, kas aptvers visas radiācijas drošības jomas valstī, tajā skaitā – darbības ar jonizējošajiem starojuma avotiem, radioaktīvo materiālu transportēšanu, radiācijas objektu demontāžu un likvidēšanu, radioaktīvo atkritumu pārvaldību un gatavību un rīcību radiācijas avārijās. Vienlaikus izvērtēs darbinieku aizsardzību, iedzīvotāju aizsardzību un pacientu aizsardzību medicīniskajā apstarošanā.

Pirms starptautiskā novērtējuma uzsākšanas VVD Radiācijas drošības centrs ir veicis apjomīgu valsts sistēmas pašnovērtējumu, kura laikā tika izvērtēta Latvijas tiesību aktu prasību atbilstība starptautiskajiem standartiem un šo prasību īstenošana. Pašnovērtējums kopā ar pamatojošiem dokumentiem tika iesniegts Starptautiskajai atomenerģijas aģentūrai augustā.

Starptautiskā novērtējuma rezultātā saņemtās rekomendācijas un ieteikumi tiks izmantoti, lai pilnveidotu radiācijas drošības infrastruktūru.

Novērtējuma rezultāti tiek atzīti arī Eiropas Savienības tiesību aktu prasību izpildē, kas nosaka, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm vismaz reizi 10 gados nepieciešams veikt šādu novērtējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas