Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Jelgavas domes vēlēšanās vadošo partiju sarakstu spicē maz izmaiņu

Startē ar zināmiem līderiem

Jelgavas pilsēta administratīvi teritoriālajā reformā netika apvienota ar novadu, kā sākotnēji bija iecerējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Arī ievēlamo deputātu skaits paliek nemainīgs, bet, salīdzinot ar 2017. gadu, sarakstu skaits pieaudzis no astoņiem līdz desmit.

Šo četru gadu laikā no Jelgavas politiskās skatuves pazudusi Latvijas Sociālistiskā partija un partija Gods kalpot mūsu Latvijai, savukārt klāt nākuši Progresīvie, Kustība Par!, Latvijas Krievu savienība (LKS) un Jaunā konservatīvā partija (JKP). Divus agrākos sarakstu līderus savās rindās uzņēmusi Latvijas Reģionu apvienība (LRA), vienu – Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). Pirms četriem gadiem piecu procentu barjeru iekļūšanai domē pārvarēja sešu sarakstu pārstāvji. Šoreiz tikai trīs sarakstos ir maksimāli iespējamais deputātu skaits.


Jūtas stabili 

Andris Rāviņš pie varas Jelgavā bez pārtraukuma ir jau kopš 2001. gada. Arī šajās vēlēšanās viņš ir ZZS saraksta galvgalī, otrais numurs ir viņa vietniecei Ritai Vectirānei. Viņiem abiem ir atbalsts arī Latvijas Zemnieku savienībā, ko rādīja šīs partijas valdes vēlēšanas šopavasar, kad abus jelgavniekus valdē ievēlēja, bet ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Uldi Auguli atstāja ārpusē. Iepriekšējās vēlēšanās ZZS ieguva septiņas vietas, par vienu mandātu pieaudzējot savu ietekmi, salīdzinot ar 2013. gadu. ZZS sarakstā ir vairāku pašvaldības iestāžu vadītāji, kā arī iepriekš Saskaņas sarakstu pārstāvējušais Ivars Jakovels, tiesa, ar desmito numuru.

Atzīstot sevi par "mazo brāli", koalīcijā strādā arī divi Nacionālās apvienības (NA) deputāti. Saraksta līderis arī šogad ir Jelgavas mēra vietnieks Jurijs Strods, kurš atzīst, ka esot spēcīgāks kandidātu sastāvs. Pirmkārt, ir gados jauni cilvēki, otrkārt, divu Latvijas Lauksaimniecības universitātes fakultāšu dekāni, kā arī viesdocente Anda Grīnfelde, kura ir arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības eksperte. Sarakstā ir arī Dzelzceļa darbinieku arodbiedrības pārstāvis. Trešais numurs aiz esošajiem Jelgavas domes deputātiem Stroda un Šlegelmilha ir Ozolnieku novada domes deputātam Guntaram Akmentiņam. Strods skaidro, ka kolēģis izteicis vēlmi šoreiz startēt pilsētā, un tādos gadījumos deputātiem, kas sevi jau pierādījuši kādā pašvaldībā, netiekot atteikts. Politiskajos jautājumos NA joprojām ir sarkanās līnijas ar Saskaņu un LKS. 


Apvienoja opozīciju

LRA sarakstu vadīs jau esošais domes deputāts, Dobeles novada domes izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs, taču sarakstā manāmi arī uzvārdi, kas pirms četriem gadiem bija citu partiju kandidāti. "Zināmā mērā apvienojām opozīciju, lai tā nav sadrumstalota," skaidro Kurlovičs. Otrais numurs ir Haraldam Laidiņam, kurš Saeimas vēlēšanās pārstāvējis JKP, trešais – no KPV LV domē ievēlētajam Laurim Zīvertam, savukārt septītais ir Mārtiņš Vadzis, kurš iepriekš pārstāvēja partiju Gods kalpot mūsu Latvijai, kas gan ieguva vien 2,15% vēlētāju balsu. Uz Dienas repliku, ka KPV LV un JKP tomēr startē ar saviem sarakstiem arī šogad, Kurlovičs atbildēja, ka jautājums ir par kvalitāti. Viņš uzskata, ka domes vadību pārņēmusi rutīna un būtiski jāmaina attieksme pret pilsētas ekonomiskās attīstības virzību, sakot, ka "veids, kādā pilsēta mēģina piesaistīt investīcijas, ir ar kolhoza laiku paņēmieniem".

Jaunās Vienotības saraksta līderis Aigars Rublis iepriekšējās vēlēšanās startēja vicemēra statusā, taču palika opozīcijā. Arī viņš runā par rutīnu un pietuvināto personu loku, kas izveidojies ap Rāviņu. Vaicāts, vai Jelgavas domes vadība ir iespējama bez Rāviņa, Rublis atbild, ka "viss ir iespējams", par pamatojumu minot to, ka 20 gados ir uzaugusi paaudze, kas vēlas dinamiskāku dzīvi pilsētā, un gados jaunie deputātu kandidāti no JV šādas idejas varot piedāvāt, lai gan sarakstā ir arī seniori. 


Nebrauks uz Briseli

LKS Jelgavas saraksta līderis ir Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas palīgs Andrejs Pagors. Ždanoka Dienai precizē, ka viņš ir jelgavnieks un vietējais palīgs, turklāt uz pusslodzi, tāpēc viņam nebūs darba pienākumu Briselē. Pagors esot ļoti aktīvs, idejām bagāts, bet Jelgavā ir arī LKS nodaļa un saraksts būtu izveidots katrā gadījumā, pieļauj Ždanoka. 

Interesanti, ka divu Jelgavas sarakstu līderes tautības ailītē norāda, ka ir baltkrievietes. Saskaņas sarakstu vadīs Zenta Tretjaka, kurai ir arī Saeimas deputātes pieredze, savukārt KPV LV pirmais numurs ir politiskās organizācijas Cita iespēja valdes loceklei Jeļenai Šokelei. Par šo organizāciju nav pārāk daudz ziņu, bet vietnē Facebook ir tās profils, un programmā minēts, ka Eiropas Savienībā valda "sociāldemokrātu oligarhija" un "sociāldemokrātijas diktatūra pati par sevi būtiski ierobežo dzimstību – tā aktīvi karo pret ģimeni".

Ar KPV LV vēsturiski saistība bijusi Progresīvo saraksta līderim, Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrības LAKRS priekšsēdētāja vietniekam Edgaram Niedrītim. Šis politiskais spēks Jelgavā startē pirmoreiz, turklāt ar atsevišķu sarakstu. Niedrītis to skaidro ar Progresīvo izteikti sociāldemokrātisko ievirzi, kaut sarunas par iespējamo sadarbību esot bijušas. Jelgavas saraksta galvenais uzsvars gan ir uz darba ņēmēju aizstāvību, rosinot vienīgajam mājoklim, kurā dzīvo Jelgavā deklarēti iedzīvotāji, piešķirt 90% nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas