Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Stingrāk vētīs maksātspēju

Kredītiestādēm turpmāk būs pienākums daudz stingrāk izvērtēt kredītņēmēju maksātspēju. To paredz Ekonomikas ministrijas izstrādātie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, piektdien vēsta laikraksts Diena.
Šie grozījumi pārsvarā skars nebanku kreditētājus jeb tā dēvētos ātro kredītu izsniedzējus, jo komercbankas jau līdz šim ir ļoti stingri izvērtējušas savu klientu maksātspēju. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija Dienai pauda savu atbalstu šādiem grozījumiem, norādot, ka tie sakārtos un stabilizēs nozari.

Potenciālajiem kredītņēmējiem vislielākās izmaiņas būs saistībā ar patēriņa kredītu saņemšanu, jo grozījumi paredz, ka patēriņa kredītiem konkrētas preces iegādei, kuru summa pārsniegs 1400 eiro, būs nepieciešama pirmā iemaksa vismaz 10% apmērā no kredīta summas. Šī norma gan attieksies uz komercbankām, jo nebanku kreditētāji tik lielas summas īstermiņa patēriņa kredītos neizsniedz. Komercbanku asociācija Dienai norādīja, ka pret šādu normu neiebilst un tāda jau darbojas attiecībā uz hipotekārajiem kredītiem.

Grozījumi arī paredz - ja nebanku kredītdevēji nebūs izvērtējuši klienta maksātspēju, patērētājam ir tiesības par kapitāla lietošanu maksāt tikai likumiskos procentus, tas ir, 6% gadā. Atbildīgā iestāde par šo likuma normu ievērošanu ir Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Tā pārstāve Ilze Žunde Dienai teic - ja klientam ir sūdzības par negodīgu līgumu un to, ka nav izvērtēta tā maksātspēja, tas var vērsties PTAC, kurš tad izvērtēs līguma noslēgšanas pamatotību.

Jāpiebilst, ka jau kopš 1.janvāra saskaņā ar PTAC vadlīnijām nebanku kreditētājiem ir pienākums stingrāk izvērtēt klientu maksātspēju. Nebanku kredītdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Fromane norāda, ka jau pašlaik, lai saņemtu aizdevumu virs 472 eiro, klientiem ir jāiesniedz vai nu VSAA, vai VID izziņa, pašnodarbinātie var iesniegt konta izdruku. Jāpiebilst, ka par klienta ieņēmumiem īstermiņa aizdevuma gadījumā tiek uzskatīts arī bezdarbnieku pabalsts. Aizdevumam līdz 427 eiro pietiek ar klienta pašdeklarēšanos, proti, nav jāiesniedz nekādas izziņas, kas apstiprina pašdeklarēšanās patiesumu.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena piektdien, 21.martā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas