Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Stradiņa slimnīcā īstenota unikāla sirds operācija

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Sirds ķirurģijas centrā šomēnes veikta Baltijas valstīs unikāla pulmonārās endarterektomijas operācija, lai glābtu dzīvību pacientam, kurš ar hronisku trombembolisku plaušu hipertensiju slimojis jau vairākus gadus, vēsta slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Akūtas sirds mazspējas dēļ konkrēto pacientu uz PSKUS pārveda no Daugavpils slimnīcas - jaunā vīrieša stāvoklis bija patiešām smags un viņš tika ievietots intensīvās terapijas nodaļā. Konsīlijs Sirds ķirurģijas centra vadītāja profesora Pētera Stradiņa un PSKUS galvenās ārstes profesores Evas Strīķes vadībā nolēma, ka vienīgā iespēja glābt pacienta dzīvību ir organizēt neatliekamu augstas sarežģītības operāciju Rīgā, jo pacienta stāvoklis nepieļāva iespēju viņu transportēt uz citu valsti.

Pulmonārās endarterektomijas operācija prasa pieredzi un meistarību, kuru ķirurgi spēj iegūt, veicot vismaz divdesmit un vairāk šāda tipa operāciju gadā. Šobrīd Eiropā ir tikai daži pulmonāro endarterektomiju ekselences centri, kur ikdienā operē plaušu hipertensijas pacientus. Pateicoties kardiologa Andra Skrides iniciatīvai, vairākiem Latvijas pacientiem šādas operācijas bija veiktas Vīnes Klīniskās universitātes slimnīcā. Tāpēc tika lūgta palīdzība austriešu kolēģiem, un profesors Tagavi, kardiotorakālais ķirurgs ieradās Rīgā.

Sešas stundas ilgo operāciju profesors Tagavi veica kopā ar Stradiņa slimnīcas sirds ķirurgiem Mārtiņu Kalēju un Ivaru Breču, tā noritēja veiksmīgi un bez komplikācijām. Mazinot spiedienu un atslogojot sirdi, izdevās atjaunot asins plūsmu plaušu artērijās.

Jaunais vīrietis, kurš pēc divu nedēļu ilgā pēcoperācijas perioda jau izrakstīts no slimnīcas, ir ļoti pateicīgs profesoram Tagavi, kā arī Latvijas sirds ķirurgu, anesteziologu, perfuziologu un intensīvās terapijas ārstu komandai.

Plaušu hipertensija ir reta slimība, kurai raksturīgs paaugstināts spiediens plaušu artērijās. Neārstēta šī slimība izraisa sirds labā kambara mazspēju un pat nāvi. Hroniska trombemboliska plaušu hipertensija ir vienīgā plaušu hipertensijas forma, kuru ir iespējams pilnībā izārstēt, veicot pulmonārās endarterektomijas operāciju. Tās laikā no plaušu artērijām uzmanīgi tiek atdalīti vecie trombi, kas nosprosto asinsvadus, un tiek atjaunota normāla asins plūsma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas