Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Stradiņa slimnīcai 10 miljoni latu no valsts joprojām ir vajadzīgi

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vadība saskata būtiskus uzlabojumus medicīnas iestādes finanšu situācijā, tomēr domāt par slimnīcas attīstību pašlaik neesot pamata un joprojām nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts 10 miljonu latu apmērā.

Kā trešdien preses konferencē sacīja slimnīcas jaunās valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere, šā gada pirmo pusgadu slimnīca noslēgusi ar 200 000 latu lielākiem ienākumiem nekā bijis plānots gada sākumā.

Valtere stāstīja, ka, pārskatot pēdējo divu mēnešu rezultātus, slimnīcas budžets ir ievērots. Gada pirmajos četros mēnešos par 14% palielinājušies ienākumi par stacionāros sniegtajiem pakalpojumiem. Salīdzinot ar gada pirmajiem četriem mēnešiem, maijā un jūnijā ir samazinājies vidējais gultas dienu ilguma skaits no 5,4 uz 5 dienām. Tāpat samazinājies arī nepieciešamo gultu skaits - no 870 uz 852 gultām.

"Lēnām ejam ārā no šīs bedres, kurā bijām pirms diviem mēnešiem," sacīja Valtere.

Valdes priekšsēdētāja gan uzsvēra, ka slimnīcas budžets neļauj domāt par attīstību, bet ļauj tikai izpildīt noteiktās normas, tāpēc slimnīcai joprojām ir nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts 10 miljonu latu apmērā. Gan slimnīcas infrastruktūra, gan telpas un tehnoloģijas turpina novecot un šos līdzekļus plānots ieguldīt jaunu ārstniecības metožu un tehnoloģiju ieviešanai slimnīcā, skaidroja slimnīcas valdes loceklis Guntis Bahs.

Slimnīcas vadība uzsver, ka šis aizdevums būtu vienreizējs ieguldījums slimnīcas pamatkapitālā, bez nepieciešamības pieprasīt nākotnē jebkādu papildu finansējumu, savukārt turpmāk slimnīca sevi plāno nodrošināt, palielinot sniegto maksas pakalpojumu daudzumu.

Runājot par Stradiņa slimnīcas nākotnes plāniem, valdes locekļi norādīja, ka pašlaik speciāla darba grupa strādā pie slimnīcas biznesa plāna izstrādes līdz 2018.gadam. Tāpat slimnīca plāno jau līdz nākamā gada aprīlim nosegt daļu no "padsmit miljonu" latu lielā slimnīcas parāda.

Tiek strādāts arī pie atalgojuma un motivācijas sistēmas izveides. Slimnīcas vadība plāno līdz augustam pabeigt administratīvo funkciju auditu un jau ir radusi iespēju samazināt administratīvā departamenta slodzi.

2011.gadu Stradiņa slimnīca noslēdza ar 8,9 miljonu latu zaudējumiem.

Pēc Valteres vārdiem, Stradiņa slimnīcas jaunā valde, pirms nepilniem trīs mēnešiem pārņemot vadību, slimnīcu saņēma kritiskā finansiālā stāvoklī ar ierobežotu maksātspēju, tomēr valdes priekšsēdētāja sacīja, ka maksātnespējas draudi slimnīcai nepastāv.

Slimnīcai ir nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts 10 miljonu latu apmērā, lai ieguldītu šos līdzekļus uzņēmuma pamatkapitālā. Valdība uzdevusi Veselības ministrijai (VM) līdz 3.augustam sagatavot un iesniegt informatīvo ziņojumu par situāciju Stradiņa slimnīcā un pamatojumu par 10 miljonu latu nepieciešamību. Pēc šī ziņojuma uzklausīšanas tiks lemts par tālāko rīcību.

Slimnīcas jaunā vadītāja uzsvēra, ka gadījumā, ja valdība nepieciešamo naudu nepiešķirs, tiks meklētas citas iespējas, kā risināt slimnīcas finansiālo situāciju. Viena no šādām iespējām esot kredīta ņemšana. Šādā gadījumā gan esot jārēķinās ar papildu saistībām un būs jāmaksā procenti par kredītu, kas bremzētu slimnīcas attīstību.

Pēc Valteres teiktā, jaunā slimnīcas valde patlaban pārskata slimnīcas izdevumus un ir apņēmusies divu gadu laikā atrisināt finansiālās problēmas un pāriet uz bezdeficīta budžetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas