Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Straume: KNAB svarīgākais nav ierosināto krimināllietu daudzums, bet to saturs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) svarīgākais nav ierosināto krimināllietu daudzums, bet to saturs, šodien Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijā paziņoja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

"Gribu uzsvērt, ka birojam nav nepieciešams kvantitatīvais rādītājs, bet būtiskākais ir saturs par ko ir ierosinātas lietas un kāds ir soda neizbēgamības princips šajās lietās," paziņoja Straume, prezentējot pagājušā gada KNAB darba rezultātus.

Straumes padotais, KNAB pārstāvis Aigars Prusaks arī uzsvēra, ka "statistiskie rādītāji nav mūsu pašmērķis", tomēr nedrīkst aizmirst arī zemāka līmeņa korupciju, jo tas saistīts ar sabiedrības uzticības līmeņa noturēšanu.

Sabiedriskās politikas centra Providus pētnieks Valts Kalniņš apakškomisijā piekrita, ka ierosināto kriminālprocesu skaits nevar būt biroja pašmērķis, bet "nevar pārāk aizrauties ar domu, ka tam nav nekādas nozīmes."

Viņš skaidroja, ka korumpanti pie zināmiem nosacījumiem ir gatavi uz risku, taču ja no kontrolējošās iestādes risks tikt pieķertam būs mazs, tad daudzi būs gatavi nodarboties ar kukuļošanu.

"Risku var palielināt panākot, ka korupcijas apkarošanas jomā pastāv intensitāte, proti, korumpantiem ir jābaidās. Ja birojā būs divas, trīs apjomīgas lietas gadā, tad tas varētu neradīt atturošo elementu," uzsvēra Kalniņš.

Lai arī biroju skārušas pozitīvas izmaiņas un to vairs neplosa iekšējie skandāli, Kalniņam nav radusies pārliecība vai birojs spēj efektīvi kontrolēt partiju finansēšanas jautājumus, īpaši, trešo personu naudas plūsmas.

"Man nav radusies pārliecība, ka KNAB īsti spēj saprast kas notiek ar to naudu, kas nesasniedz deklarācijas un reģistrus. Esmu pārliecināts, ka šāda nauda ir pietiekami liela. Vai KNAB spēj ar šo naudu cīnīties, tas ir liels jautājums. Šogad gaidāmas Saeimas vēlēšanas, kur šāds finansējums var parādīties sociālajos tīklos. Tas var veicināt korupcijas riskus, jo kampaņas veicēji vēlēsies atpelnīt šo naudu caur politiķiem. Tāpat var parādīties valsts drošības riski," uzsvēra Kalniņš.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušā gadā sācis 30 kriminālprocesus, kas ir par 11 lietām vairāk nekā gadu iepriekš.

No pārskata periodā birojā sāktajiem kriminālprocesiem 11 lietas ierosinātas, pamatojoties uz KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas sniegto informāciju.

Izmeklējot koruptīvus noziedzīgus nodarījumus, 2017.gadā kriminālvajāšanai prokuratūras iestādēm kopā nosūtīti 17 kriminālprocesi pret 41 personu, savukārt desmit lietās pieņemti lēmumi par kriminālprocesa izbeigšanu.

2016.gadā KNAB sāka 19 kriminālprocesus, bet kriminālvajāšanai prokuratūrai kopumā nosūtīti 14 kriminālprocesi pret 35 personām, savukārt 15 kriminālprocesos pieņemti lēmumi par kriminālprocesu izbeigšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas