Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Strīdam par puteņa brīvbiļetēm punktu pieliks Satversmes tiesa

Rīgas domes (RD) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) domstarpībām par tā sauktajām puteņa brīvbiļetēm punktu pieliks Satversmes tiesa, kur gatavojas vērsties RD pēc tam, kad ministrija apturēja biļešu saistošos noteikumus, ziņo Latvijas radio.Auto žurnālists Arnis Blodons atbalsta RD ieviestās tā sauktās puteņa brīvbiļetes, kas paredz iespēju autovadītājiem īpašos gadījumos, piemēram, puteņa laikā, sabiedrisko transportu izmantot bez maksas.

Šis pasākums, pēc žurnālista domām, ir sasniedzis mērķi - mazinājis sastrēgumus ielās, tomēr vienlaikus tas ir visai diskutabls: "Ja manas tiesības salīdzina ar kādas citas grupas tiesībām, tad šeit mēs varam, protams, strīdēties, kāpēc autovadītājam ir par velti un vienam darba cilvēkam ir par naudu jābrauc. Tā kā šis jautājums droši vien ir jāizvērtē vai nu Satversmes tiesai vai tiesībsargam vai kādam citam."

Tiesībsargs Juris Jansons jau iepriekš izteicies, ka šī RD īpašā pretimnākšana autovadītājiem diskriminē nabadzīgos. Tagad līdzīgu viedokli pauž arī vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija), kurš šodien apturējis „puteņa brīvbiļešu” normas, jo tās esot pretrunā ar citiem tiesību aktiem.

"Daudzus rīdziniekus droši vien interesē aspekts, kāpēc autovadītājiem ir šādas priekšrocības sabiedriskajā transportā, un ģimenēm ar bērniem, skolēniem, studentiem, kam arī puteņa laikā ir jānokļūst tur, kur nu mums katram ir jābūt, nav šādas privilēģijas," Latvijas radio atzina E.Sprūdžs.

Tā vietā ministrs aicināja RD īpašos gadījumos, arī stipras snigšanas laikā, bez maksas sabiedrisko transportu sagādāt visiem braukt gribētājiem, jo nodokļus maksā un Rīgu uztur ne tikai autovadītāji, bet arī citas sabiedrības grupas.

"Tas ir finanšu ietilpīgs jautājums, līdz ar to tas ir pašas domes kompetence. Bet, ja reiz viņi šo Pandoras lādi atver, tad viņiem ir jābūt gataviem sekām. (..) Tā ir ļoti tuvredzīgi - domāt tikai par to, ka tagad būs dažas mašīnas mazāk uz ielām. Ir otrs aspekts - ir cilvēki, kuri maksā pilnu cenu savu par savām biļetēm un tāpat maksā nodokļus," atzina E.Sprūdžs.

Tikmēr pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs no Saskaņas centrs paziņojumā medijiem Sprūdžu nodēvē par mazizglītotu ministru, kurš izmisīgi mēģinot palīdzēt savai partijai piesaistīt rīdzinieku uzmanību. Rīgas domes vadība uzskata, ka puteņa brīvbiļetes ir devušas praktisku labumu, un ministra lēmums tiks apstrīdēts Satversmes tiesā.

"Mūsu juristi uzskata, ka viņi ir ļoti precīzi un korekti paskaidrojuši, ka ministrijai nav taisnība un ka pašvaldība arī ir rīkojusies likuma ietvaros. Jo šeit nav runa tikai par sniega brīvbiļetēm, tur šajos noteikumos ir runa arī par masu pasākumiem un citiem stipriem nokrišņiem, kas var būt arī ļoti stiprs lietus un tamlīdzīgi. Pašvaldība nesaprot šādu ministrijas lēmumu, tādēļ pašvaldība dosies uz Satversmes tiesu," norāda Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Jau ziņots, ka pirmdien, 11.februārī E. Sprūdžs apturēja grozījumus RD saistošajos noteikumos, kas paredzēja iespēju īpašu apstākļu gadījumā - stipras snigšanas vai masu pasākumu laikā, sabiedrisko transportu izmantot bez biļetes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas