Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Strīķes laiku KNAB metodes

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku ģimenes locekļi brīvi pārvietojas pa biroja telpām un tiek izmantoti liecinieku ietekmēšanai. Interešu konflikti tiek nomaskēti ar formālu dokumentu parakstītāja nomaiņu. Krimināllietu lietiskajos pierādījumos "ieskatās" visi interesenti. Krimināllietu materiāli tiek kopēti un izplatīti bez kādas kontroles. Šādu "Strīķes laiku" KNAB iekšējo norišu ainu rāda biroja bijušā izmeklētāja Ruslana Balakleiska liecības tiesā, otrdien lasāms avīzē Diena.

Balakleiskis ir viens no joprojām publiski zināmākajiem KNAB izmeklētājiem, kaut šo darbu bijis spiests pamest. Īstu "popularitāti" Balakleiskis guva, kad 2012. gadā kļuva zināms, ka tieši viņš tiek turēts aizdomās par a/s Latvenergo kukuļošanas krimināllietas materiālu noplūdināšanu, kā rezultātā sabiedrība guva priekšstatu par šajā lietā iesaistītajām personām, summām un to ceļiem.

Līdz šim atklātībā nebija nonākušas Balakleiska oficiālās liecības, ko viņš tiesai sniedzis pērn, kā izbijis KNAB izmeklētājs liecinot saistībā ar viņa iepriekš izmeklēto lietu par fiktīvu darbinieku noformēšanu Rīgas Mūzikas internātskolā, kurā oktobra beigās tika nolasīts spriedums.

Par to, cik nozīmīgas Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesai šķitušas šīs Balakleiska liecības, liecina fakts, ka, kā zināms Dienai, spriedumā internātskolas lietā ticis pieņemts arī blakuslēmums tieši saistībā ar KNAB izmantotajām metodēm, - tā saturs būs zināms 10. novembrī, kad būs pieejams pilns tiesas spriedums.

Vieni no pārsteidzošākajiem faktiem par norisēm KNAB, ko savās liecībās tiesai atklājis Balakleiskis, saistīti ar izmeklēšanas dokumentu faktiski nekontrolētu kopēšanu un izplatīšanu, kā arī manipulācijām ar lietiskajiem pierādījumiem laikā, kad KNAB korupcijas apkarošanas bloka vadītāja bija Juta Strīķe.

"Protams, ka tas nav pareizi, ka procesa virzītājs nokopē kaut kādus krimināllietas materiālus un nodod to operatīviem darbiniekiem bez jebkāda pieprasījuma, bez jebkā," tiesā par "Strīķes laikos" ierasto praksi liecinājis Balakleiskis. "KNAB nav tiesību pārkāpt likumu, bet tā ir ierasta lieta, ir savstarpēja uzticība, neviens par to nevienam nestāstīs. Apskates protokolu var uztaisīt ar atpakaļejošu datumu vai uztaisīt pa jaunam, ja nav sveša cilvēka, samainīt vietām."

Īpaši vieglprātīga KNAB bijusi attieksme pret lietiskajiem pierādījumiem, kuri pa biroju "ceļojuši" brīvi pieejamā veidā un bijuši apskatāmi gandrīz vai katram "interesentam": "Ja lietiskie pierādījumi pāriet no viena izmeklētāja pie otra, protams, viņi nebūs iepakoti, jo viens nogriež galu, apskatās, kas tur ir iekšā, un tad nodod citam, tā viņi tālāk staigā."

Formāli tiesības "veikt kaut kādas procesuālās darbības kriminālprocesā ir procesa virzītājam un viņa nozīmētām personām, procesa uzdevuma izpildītājam - operatīvajam darbiniekam nav uzdots kaut kāds jautājums apskatīt mantas vai vēl kaut kas", taču reālajā dzīvē viss noticis pilnīgi citādi - operatīvie darbinieki bez likumiska pamata rakņājušies pierādījumos, jo "operatīvajam darbiniekam gan interesanti dēļ ziņkārības, gan pilda savas profesionālās darbības".

No Balakleiska liecībām tiesā arī izriet, ka KNAB vadības pārstāvju, piemēram, Izmeklēšanas nodaļas vadītājas Lienītes Šikores, ģimenes locekļi birojā jutušies gluži kā mājās: "Kādas [L. Šikores vīram] Andrejam Šikoram ir attiecības ar operatīviem darbiniekiem KNAB, es nezinu. Viņš brīžiem parādās KNAB, atbrauc pakaļ sievai darba dienas beigās, var ienākt pie viņas kabinetā, viņu tur laiž un, var teikt, brīvi var apmeklēt, un tas nav noslēpums visiem KNAB darbiniekiem, tāpat ka Strīķei pakaļ atbrauc viņas vīrs, pagalmā var ienākt iekšā. Strīķes vīram [Maiguram Strīķim] ir [valsts drošības iestādes darbinieka] apliecība, Šikoram nav apliecības."

Tiesa, Šikors (īstajā uzvārdā Kondrāts), kurš 90. gados bijis iesaistīts krāpšanas krimināllietā, KNAB darbiniekiem, kā liecinājis Balakleiskis, labi noderējis, lai veiktu "pārrunas" ar kādu liecinieci - skolas grāmatvedi un bijušo Šikora darbinieci, kura sākotnēji atteikusies liecināt internātskolas lietā: "Sākumā viņa negribēja liecināt, un, cik es sapratu, kad pēc tam ar viņu parunāja Andrejs Šikors, viņa noliecināja, es par to teicu operatīviem darbiniekiem, bet tie jau visu zināja."

No Balakleiska liecībās minētajām personām Šikore saskaņā ar publisko informāciju ir atstādināta no galveno darba pienākumu pildīšanas, savukārt Strīķe turpina tiesāties ar KNAB saistībā ar viņai uzliktiem discplinārsodiem. Tā kā viens no tiem bija par Strīķes pazemināšanu amatā, pašlaik viņa oficiāli ir KNAB Juridiskās nodaļas galvenā speciāliste un kādreizējo ietekmi birojā ir faktiski pilnībā zaudējusi.

Bet vai tas nozīmē, ka Balakleiska aprakstītās metodes KNAB ir mainījušies? KNAB priekšnieka, ar Strīķi konfliktējušā Jaroslava Streļčenoka un viņa vietnieces Ilzes Jurčas reakcija uz Dienas jautājumiem saistībā ar bijušā izmeklētāja liecībām liek par to šaubīties.

KNAB vadība min vien to, ka "birojs ir veicis būtiskas reformas KNAB personāla politikā, darba organizācijā un iestādes tehniskajā nodrošinājumā", kā arī "ieviesta virkne organizatorisko pasākumu", "stingra kārtība" un "pastiprināta uzraudzība un kontrole".

Visu rakstu lasiet otrdienas, 3.novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas