Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Students pasniedzēja darbu uzdod par savu kursa darbu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pasniedzējs sesijas laikā no studenta saņēmis kursa darbu, kas izrādījies viņa paša pirms vairākiem gadiem rakstītais. Ar šādu gadījumu pasniedzējs saskaras pirmo reizi, lai gan atzīst, ka plaģiātisms augstskolā nav reta parādība.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pieļāva, ka nepieciešama kopīga vienošanās izglītības iestāžu starpā, taču par soda bardzību augstskolas varētu lemt pašas.

RTU fakultātes pasniedzējs, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu, pastāstīja, ka šajās dienās, kad notiek eksāmeni, viņš saņēmis kursa darbu. Jau pēc pirmajām rindiņām viņš sācis nojaust kaut ko labi pazīstamu. Tas bijis viņa darbs, kas tapis pirms septiņiem gadiem.

"Students, lai sev nesarežģītu dzīvi, savu darbu sagatavoja, vien ierakstot nedaudz ievadvārdu un izklāsta beigas. 95% bija ņemti precīzi no mana darba bez jebkādiem pārveidojumiem," sacīja docents.

Viņš jau esot pieradis, ka studenti masveidā kopējot darbus.

"Pilnīgi pastāvīgi savus darbus uzraksta pavisam neliels skaits studentu. Dažkārt es pat atdodu atpakaļ censoņiem paku ar trīs līdz pieciem darbiem, kas savā starpā vien atšķiras ar autoru uzvārdiem un dažām niansēm, ‒ lai paši vienojas, kurš ir īstais autors un kuri ir līdzautori. Tā ir ikdiena. Bet to, ka man dos caurskatīt un labot manis paša par 95% rakstītu darbu, tas gan gadījies pirmoreiz," norādīja RTU pārstāvis.

RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis aģentūrai BNS pavēstīja, ka augstskolā ir izstrādāta kārtība, kā rīkoties plaģiātisma gadījumā. Ja tas atklāts diplomdarbā, students tiek izslēgts. Ja tas ir mazāks pārkāpums, darbu neieskaita un noformē kā akadēmisko parādu.

Sukovskis atzina, ka plaģiāta RTU esot salīdzinoši maz, jo studijas ir specifiskas, saistītas ar aprēķiniem un tehniskiem zīmējumiem.

"Ja plaģiāts ir konstatēts, tas tiek skrupulozi izpētīts. Smagākos gadījumos tiek nodibināta speciāla komisija. Gadās, ka studenti jaunākos kursos neprot pareizi atsaukties uz avotiem. Katrs konkrētais gadījums ir jāizpēta," teica Sukovskis.

RTU strādājot pie tā, lai vienotā elektroniskā sistēmā saslēgtu vairāku augstskolu datubāzes, taču neprognozēja, kad to varētu realizēt.

"Mēs grasāmies ieviest plaģiātisma kontroles sistēmu un iesim uz sadarbību ar citām augstskolām. Proti, lai varētu veidot vienotu elektronisku studentu darbu bāzi, kurā salīdzināt jaunos iesniegtos darbus. Tagad to darām iekšienē RTU. Angļu valodā ir gatavas sistēmas, kas spēj veikt plaģiātisma kontroli, bet latviešu valoda ir maza valoda. Esam tikušies ar Lietuvas kolēģiem, kuriem ir labas iestrādnes sistēmas izveidošanai," klāstīja Sukovskis.

Arī izglītības ministrs Ķīlis, kurš pasniedz lekcijas Rīgas Ekonomikas augstskolā (REA), pastāstīja, ka gadījumā, ja plaģiāts tiek konstatēts bakalaura eksāmenu laikā, students no REA tiek izslēgts, bet par plaģiātismu kursa darbā – brīdināts. Ja saņemti divi brīdinājumi, no studijām pārkāpējs tiek atskaitīts.

"Mums ir iegādāta ierīce, kas var salīdzināt varbūtību, ar kādu teksts parādās citviet datubāzēs, digitālajā vidē. Mēs izķeram šādi gadījumus, kas ir ļoti tuvu pārstāstam. Plaģiātisms ir visļaunākais pasākums, kas var būt akadēmiskajā vidē. Tā ir ideju zagšana, un cilvēks, kas to dara, vispār nesaprot, kur viņš ir atnācis. Tas nav sods, tas norāda, ka studenta talanti ir citur," sacīja Ķīlis.

Ministrs uzskata, ka IZM varētu palīdzēt radīt minimālu kopējo regulējumu, bet augstskolu ziņā varētu būt sodu bardzība, jo no ārpuses šādu dokumentu nevarot uzspiest.

"Jābūt nopietnam un kategoriskam vienošanās tekstam, lai cilvēks saprot, ka šis pasākums ir pilnīgi nepieņemams akadēmiskajā dzīvē," uzsvēra ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas