Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Sumināti labākie ģimenes ārsti un māsas

Pacienti novērtē ne tikai profesionalitāti, bet arī sirsnību un iejūtību.

Pašā pavasara plaukumā jau vienpadsmito gadu svinīgā ceremonijā tika godināti akcijas Meklējam labu ģimenes ārstu laureāti. Labākie ģimenes ārsti un ģimenes ārstu māsas 21. maijā pulcējās Melngalvju namā, kur viņus sveica Valsts prezidents, kā arī akcijas organizatori un sadarbības partneri. 

Veselīga ģimene – valsts stabilitātes pamats

Akciju Meklējam labu ģimenes ārstu rīko izdevniecības Dienas Žurnāli izdevums Veselība sadarbībā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju un Veselības centru 4, to atbalsta Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, savukārt Rūdolfa Skaidrā prēmiju vienam no Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) izvirzītajiem jaunajiem ģimenes ārstiem, kuri savas prakses atvēruši kādā no Latvijas reģioniem, piešķir Veselības centrs 4

Akcijas laikā Latvijas iedzīvotāji tika aicināti balsot un iesūtīt vēstules, atklāt savus pieredzes stāstus par ģimenes ārstiem, kuri savu darbu dara profesionāli, ir pašaizliedzīgi, iejūtīgi un atsaucīgi, tika aicināts balsot arī par ģimenes ārstu māsām, tā uzsverot māsu nozīmīgo ieguldījumu un rūpes par pacientu labsajūtu un sniegto atbalstu ģimenes ārstiem. Akcija norisinājās šā gada martā un aprīlī. Nobalsot par ģimenes ārstu un māsu bija iespējams, aizpildot žurnāla Veselība elektronisko anketu vai sūtot vēstules uz žurnāla Veselība redakciju.

"Šodien mums ir iespēja teikt paldies ģimenes ārstiem un māsām, kurus cilvēki ir atzinuši par iejūtīgiem, labiem un profesionāliem. Tas ir liels novērtējums no pacientiem, un tas ir pats svarīgākais. Ir daudz un dažādas balvas, kuras bieži vien piešķir profesionāļi un žūrijas. Tiek vērtēti dažādi kritēriji, kas ir labi. Bet šeit ir cilvēku viedoklis un cilvēku pateicība.

Jūs esat pacietības etalons. Jūs bieži vien esat saskārušies ar to, ka jūs uzklausa, bet jūsu ieteikumiem neseko. Bieži vien jūs esat tā pēdējā cerība daudziem, kad ir lietas, kuras nevar vērst par labu, bet jūs turpināt palīdzēt cilvēkiem. 

Ko lai es jums visiem šodien novēlu? Es varu vēlēt mazāk rakstīt papīrus – es zinu, ka to jums ir daudz. Gribētu vēlēt jums veselākus pacientus. Mazāk darba, vairāk prieka un izturību!" ģimenes ārstus un māsas svinīgā uzrunā cildināja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Savukārt Dienas Mediju grupas vadītājs, akcijas organizētāju pārstāvis Edgars Kots uzsvēra, ka ģimene ir valsts pamats un, jo veselīgāka ir ģimene, jo stabilāka un veselīgāka ir arī valsts, tāpēc ģimenes medicīna ir valstiskas nozīmes institūcija, kurai pienākas attiecīgs novērtējums.

Sirsnība tikpat svarīga kā profesionālās iemaņas

"Piedaloties vēstuļu lasīšanā un anketu izvērtēšanā, pamanīju vienojošu frāzi, kas veltīta daudziem akcijā pieteiktajiem ģimenes ārstiem: "Viņi dara daudz vairāk." Vairāk sniedz ne tikai profesionālo palīdzību, nesavtīgi pildot savus darba pienākumus, turklāt bieži vien ārpus darba laika, bet sniedz cilvēkiem arī sirds siltumu. Un tas ir tas, ko pacienti novērtē visaugstāk. Ko pacients parasti gaida no laba ārsta? To, lai viņš tiktu uzklausīts un sadzirdēts, un bieži vien tieši emocionālā palīdzība, kas īstajā brīdī sniegta, cilvēkam ir vajadzīga visvairāk," sacīja žurnāla Veselība redaktore Džina Briška. "Izcila ģimenes daktere, sirds cilvēks, mūsu novada lepnums, vienmēr viegli sazvanīt, ļoti rūpīgi uzklausa, iesaka, kur nepieciešamības gadījumā doties tālāk. Īstais cilvēks īstajā vietā," – tā vienu no akcijas Meklējam labu ģimenes ārstu laureātēm, balvas ieguvēju nominācijā Mans mīļais ģimenes ārsts, dakteri Santu Zaļmežu Tukuma novada Tumē, raksturojis kāds pacients.

Savukārt par ģimenes ārsti Jolantu Adītāju, kuras prakse darbojas Rīgā, tiek teikti šādi vārdi: "Ļoti rūpīga, ļoti mierīga, iejūtīga, profesionāla, nekad neatsaka palīdzību. Visa ģimene esam viņas pacienti jau vairāk nekā 20 gadu un esam pateicīgi liktenim, ka mums ir tāda ģimenes ārste!"

Tas, ka ģimenes ārste ir sirsnīga, ieklausās, rūpīgi iztaujā, iedziļinās situācijā pēc būtības, ir nozīmīgi visiem pacientiem. "Svarīgos gadījumos mana ģimenes ārste ir pieejama arī vakaros un brīvdienās. Sarežģītā situācijā palīdz saprast, kā darbojas sistēma, kādi dokumenti nepieciešami, kādi izmeklējumi jāveic. Seko līdzi medicīnas jaunumiem, bet nenoliedz arī vecās vērtības," ģimenes ārsti Ināru Beļēviču Rīgā cildina kāds no viņas pacientiem. 

Savukārt, raksturojot ģimenes ārstes Jolantas Adītājas prakses māsu Annu Voiskoviču, izcelts dzīvesprieks, atsaucība un iejūtība. "Viņa vienmēr sagaida ar smaidu, tik viegla roka – labi paņem asins analīzes," pacientam svarīgas arī māsas profesionālās prasmes.

Arvien izaugsmes procesā

Labam ģimenes ārstam jāspēj atrast kopīgu valodu ar dažādiem pacientiem – kā veciem, tā jauniem, kā veselīga dzīvesveida entuziastiem, tā smagi sirgstošiem. Tikai tad izdosies sasniegt veiksmīgāko rezultātu un abpusēju gandarījumu, tāpēc ģimenes ārstam jābūt lietas kursā par aktualitātēm profesijā un sabiedrībā un nemitīgi jābūt attīstībā. Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska norādīja, ka svarīgi arī kolēģiem ir atbalstīt citam citu, dalīties zināšanās. "Mēs esam kopā gan darbos, gan pieredzes apmaiņā, gan dažādās novitātēs, piemēram, nupat LLĢĀA Rēzeknē aizvadījām Latvijas vēsturē pirmo semināru civilās aizsardzības mācībās. Mūsu lielākais darbs ir dot saviem pacientiem labas zināšanas gan praktiskajā, gan arī teorētiskajā jomā. Mēs, ģimenes ārsti, sniedzam mierinājumu, atbalstu un arī cerību, un tas mūs virza uz priekšu," teica L. Kozlovska, pasniedzot LLĢĀA balvu nominācijā Profesionālis ilggadējai LLĢĀA valdes loceklei Dzintrai Homkai. Daktere ir ļoti aktīva, daudzu gadu garumā praktizē kā ģimenes ārste, viņa ir arī zinoša un atsaucīga pedagoģe gan Rīgas Stradiņa universitātes, gan Latvijas Universitātes medicīnas programmu studentiem.

Jaunie izcilnieki Latvijas reģionos

Akcijā Meklējam labu ģimenes ārstu tiek izraudzīti profesionālākie veselības aprūpes speciālisti, savukārt Veselības centrs 4 jaunajiem ģimenes ārstiem, kas izvēlējušies strādāt lauku vidē, piešķir Rūdolfa Skaidrā prēmiju. 

"Ģimenes medicīna ir visas veselības aprūpes sistēmas pamats. Ja ģimenes ārsta institūcija darbojas labi un pilda savu sistēmisko funkciju, tā noņem lielu daļu slodzes no pārējiem veselības aprūpes sistēmas posmiem. Pacientiem nevajag tik bieži saukt neatliekamo palīdzību, viņiem nevajag stāvēt garās rindās uz dažādiem pakalpojumiem, kuri diemžēl ne vienmēr ir viegli pieejami citos veselības aprūpes līmeņos utt.," atgādināja Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds un atzinīgi novērtēja jauno ģimenes ārstu uzņēmību, darbojoties lauku vidē. "Vēl pirms 10 gadiem nozarē bija izteikti jūtams jaunu speciālistu trūkums un arī tāds ģimenes ārsts skaitījās jauns, kuram vēl nebija 50 gadu, taču nu varam arī Latvijas reģionos atrast lieliskus ģimenes ārstus, kuri ir ļoti labi apmācīti, motivēti, īsti darbarūķi un kuriem mirdz acis par savu profesiju," priecājas M. Rēvalds. 

Šogad Rūdolfa Skaidrā prēmijai LLĢĀA bija nominējusi trīs ģimenes ārstes: Līgu Virziņu Gulbenē, Ievu Zvirbuli Ogrē un Elīnu Kapteini Balvos. Visām nominantēm raksturīgi lieliski rādītāji prevencijā – gan skrīnigu, gan vakcinācijas aptverē –, turklāt praksēs ir daudz bērnu. Ievas Zvirbules praksē no 1600 reģistrētajiem pacientiem 1400 ir tieši mazie pacienti.

Rūdolfa Skaidrā prēmiju saņēma Līga Virziņa. Arī viņas mamma ir ģimenes ārste un praktizē Gulbenē, un arī jaunā ārste pēc studiju beigām ir atgriezusies dzimtajā pusē. "Visa mana karjera ir izveidojusies, pateicoties mammai, kura jau kopš bērnības mani ir virzījusi šajā profesijā. Ģimenes ārsta amats nav tikai darbs, tas ir dzīvesveids, hobijs, un arī mana prakse man ir gluži kā ģimene," teica L. Virziņa.

Ģimenes ārstus sveica arī uzņēmuma My Skin vadītājs Uldis Veits, īpaši godinot dakteri Jolantu Adītāju un dakteres māsiņu Annu Voiskoviču, kā arī medicīnas sabiedrības ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons, kurš pasniedza balvu ģimenes ārstei Santai Zaļmežai.

Par sirsnīgu gaisotni pasākumā rūpējās aktieri Mārtiņš Vilsons un Artis Robežnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas