Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Svēteļu Latvijā tik daudz, ka tiem jācīnās par iztiku

Svētdienas novakarē kāda Rēzeknes rajona Nautrēnu pagasta zemnieka tīrums bija pārvērties par stārķu saieta vietu — tikko uzartajā, kūpošajā arumainē rosījās ap simts balto putnu. Īsto skaitu saskaitīt bija grūti, jo vairāki svēteļi klabinādami cēlās spārnos, acīmredzot, lai atgrieztos dzimtajās ligzdās, daļa vēl piesteidzās klāt, nebaidoties no netālu strādājošā traktora.

Kā paskaidroja ornitologs Māris Strazds, šāda stārķu pulcēšanās, kas vairāk raksturīga vasaras beigām, nav tomēr nekas pārsteidzošs arī pavasarī — vienkārši svēteļu skaits Latvijā ir pieaudzis, taču lauksaimnieciskās darbības pieauguma dēļ to barošanās iespējas sarūk. Tāpēc uz jebkuru iespēju vieglāk dabūt pārtiku tie salido no visas apkārtnes ligzdām, gluži kā cilvēki uz bezmaksas pusdienām. Ar pārtikas un dzīvesvietas trūkumu esot izskaidrojama arī stārķu agresīvā uzvedība, jo pēdējā laikā ir bijuši novērojumi, ka stārķi savā starpā cīnās, nogalinot konkurentu, kā arī pat no māju pagalma nočiepjot kucēnus. Kā piebilda M.Strazds, stārķu skaits bija palielinājies jau pirms gadiem piecpadsmit, kad Latvijā bija daudz neapstrādātās zemes. Tagad viena daļa no šīs platības zemes ir aizaugusi ar mežu, otra tiek intensīvi apstrādāta, taču ne viens, ne otrs dzīves un barošanās vietas variants stārķim nav pieņemams. Tā kā stārķi savvaļā dzīvo ilgi, ap 30 gadu, balto stārķu skaits Latvijas teritorijai jau ir kļuvis par lielu un tiem ir jācīnās par dzīves telpu. Pirms trim gadiem saskaitīts, ka Latvijā ligzdo ap 12 tūkstoši balto stārķu pāru. «Stārķis ēd visu, viņš ir plēsējs, vienīgā atšķirība no citiem plēsējputniem ir taisnais knābis, taču viņš nesmādē citu putnu mazuļus, peles, kurmjus, pat mazus zaķēnus, tāpēc nav brīnums, ka viņš iekāro arī suņabērnu,» saka M.Strazds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas