Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tautiešu pārskaitījumi no ārzemēm uz Latviju atkal pārsniedz pusmiljardu eiro gadā

Summa, ko ārvalstīs nodarbinātie valstspiederīgie sūta uz Latviju, pagājušajā gadā sasniegusi rekorda slieksni, taču ar pavisam niecīgu pieaugumu kopš aizpērnā gada - tas liek domāt, ka emigrācijas plūsma sākusi bremzēties, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas Bankas aplēses liecina, ka pērn no ārzemēm uz Latviju nosūtīti 574 miljoni eiro, kas ir līdz šim augstākais rādītājs, taču, salīdzinot ar 2012.gadu, šis skaitlis pieaudzis vien par 1,1%.

"Naudas pārsūtījumu pieauguma temps absolūtos skaitļos ir stipri palēninājies. Relatīvos skaitļos tas varbūt pat nedaudz ir samazinājies," norādījis Ārlietu ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

Uz Latvijas sūtītās naudas apjoms liek izteikt pieņēmumu, ka Latvijas valstspiederīgo skaits ārzemēs īpaši nesarūk, bet arī būtiski nepieaug. Arī migrācijas aplēses liecina, ka pēdējā laika vislielākie izbraukšanas viļņi bijuši 2009. un 2010.gadā - pašā krīzes karstumā, kad Latvijā daudzi zaudēja darbu un ienākumus. SEB bankas makroekomikas eksperts Dainis Gašpuitis uzsvēris, ka naudas pārskaitījumu pieaugumu var saistīt ne tikai ar cilvēku skaitu, bet arī ar tendencēm ekonomikā, kurā vērojamais aktivitātes pieagums ļauj kāpināt pārskaitījumus arī mājās palikušajeim radiniekiem.

"Emigrācijas plūsma tuvākajā laikā mazināsies, tomēr neapstāsies. Pamazām parādīsies arī pretējā plūsma. Taču negatīvais saldo varētu saglabāties pietiekami ilgi, jo ienākumu atšķirības tik drīz neizlīdzināsies," prognozējis Gašpuitis.

Arī Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna uzsvērusi, ka emigrācijas mazināšanai nepieciešams straujš un ilgtspējīgs ienākumu kāpums Latvijā, jo tieši ienākumu starpība ir iemesls iedzīvotāju izbraukšanai.

Latvijas maksājumu bilancē lēstā naudas daļa, kas no ārzemēs nodarbināto makiem atceļo uz Latviju, augusi katru gadu, bet pusmiljardu eiro pirmo reizi pārsniedza 2012.gadā. Galvenie pārskaitījumu mērķi varētu būt mājās palikušo ģimeņu atbalstīšana un savulaik ņemto kredītu nomaksa. Strašuna gan uzsvērusi, ka maksājumu bilancē ietvertās summas ir novērtējums, jo patiesās naudas plūsmas ir ļoti grūti vai pat neiespējami precīzi uzskaitīt.

Tas, cik daudz Latvijas valstspiederīgo īsti dzīvo un strādā ārvalstīs, joprojām ir visai neskaidrs jautājums. Latvijas Centrālā statistikas pārvalde ir sākusi lietot pilnveidotu metodiku un tā liecina, ka 2012.gadā Latviju pametuši 25 tūkstoši cilvēku, dati par 2013.gadu būs zināmi vasarā. Vienlaikus Latvijas statistiķi neuzkaita, cik daudz cilvēku kopumā pašlaik pastāvīgi uzturas ārpus valsts. Ārlietu ministrija lēš, ka vislielākā izceļotāju kopienā joprojām mitinās Lielbritānijā - ap 100 000 cilvēku. Īrijā dzīvo ap 25 tūkstošiem Latvijas valstspiederīgo, Vācijā - starp 20 un 30 tūkstošiem. Joprojām nozīmīga ir arī trimdas latviešu diaspora - ASV sevi ar Latviju saista 96 tūkstoši, no kuriem Latvijas pilsoņi ir 15 tūkstoši, vēsta Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas