Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Teju 40% no valsts kapitālsabiedrību ziedojumiem sportam vēlas novirzīt Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijai

Vadošās sporta organizācijas ir vienojušās par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadali sporta nozarei, kurā procentuāli lielākā daļa jeb 38% nākamgad ir atvēlēti Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijai, liecina pirmdien medijiem prezentētā kārtība ziedojumu sadalē. Piedāvātajai kārtībai gan vēl jāgūst valsts atbalsts.

Savukārt Latvijas olimpiskā komanda Soči 2014 saņems 22% no pieejamās ziedojuma summas nākamajam gadam.

Latvijas Sporta federācijas padomei no pieejamās ziedojumu summas atvēlēti 14%, Latvijas Olimpiskajai komitejai - 16%, Latvijas Paralimpiskajai komitejai - 6%, bet Jaunatnes sporta fondam - 4%.

Plānots, ka kopā pieejamā ziedojumu summa nākamgad būs 2,03 miljoni latu. Summa esot aprēķināta pēc premjera sniegtās informācijas par iespējamajiem valsts kapitālsabiedrību ziedojumiem.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis norādīja, ka, apspriežot valsts budžeta iespējas atbalstīt sporta nozari, tika secināts, ka arī nākamajam gadam finanses būs diezgan ierobežotas, tādēļ tika izlemts meklēt papildu iespējas - valsts kapitālsabiedrību ziedojumus. Tas, ka šajā jomā līdz šim nebija noteikta sadales kārtība, sabiedrībā raisīja negatīvas emocijas, piebilda LOK vadītājs.

"Man prieks, ka izdevās visām sporta organizācijām par to vienoties. Šī vienošanās, manuprāt, ir diezgan taisnīga, jo pilnībā apmierināta nav neviena no pusēm, bet visiem ir radusies kopīgi izpratne un ir skaidrs saprotams, ka, tikai kopā ejot ar vienotu priekšlikumu, izdosies optimāli un saprotami sabiedrībai parādīt, kādi ziedojumi tiek saņemti, kā tie tiek sadalīti un izlietoti un kas tiek sasniegts, izmantojot šīs iespējas," teica Vrubļevskis.

LOK vadītājs pastāstīja, ka sporta organizācijas vienotu priekšlikumu par 2012.gada principiem valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadalē prezentēs valsts pārvaldes iestādēm un Latvijas Nacionālajai sporta padomei (LNSP). Vēstule ar izstrādātajiem priekšlikumiem ir nosūtīta LNSP priekšsēdētājam Valdim Dombrovskim (V), izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, zemkopības ministrei Laimai Straujumai, satiksmes ministram Aivim Ronim, finanšu ministram Andrim Vilkam (V) un labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V).

Viņš atklāja, ka saskaņošana Izglītības un zinātnes ministrijā plānota jau rīt, bet LNSP par finansēšanas kārtību un kritērijiem varētu lemt 21.novembrī. Vrubļevskis pieļāva, ka sarunu gaitā tiek veiktas izmaiņas finansējuma sadalē.

Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas prezidents Edgars Štelmahers atzinīgi vērtēja to, ka ir izdevies izveidot atklātus un visiem saprotamus noteikumus, kas maksimāli izslēgtu nākotnē jebkādas spekulācijas par tēmu, "kāpēc kāds saņēmis vairāk vai mazāk". Štelmahers stāstīja, ka komandu sportā gan tikšot nodrošināta tikai puse no nepieciešamās summas.

Latvijas Sporta federāciju padome no atvēlētās naudas summas 192 850 latus iecerējusi novirzīt neolimpisko sporta federāciju atbalstam, bet 91 350 latus 2013.gada spīdveja Grand Prix sacensību posma organizēšanai.

Latvijas Olimpiskā komanda Soči 2014 no plānotās summas 304 500 latus iecerējusi atvēlēt Bobsleja un skeletona federācijai, Kamaniņu sporta federācijai, Biatlona federācijai, Slēpošanas savienībai un Slidošanas asociācijai. Savukārt 91 350 lati paredzēti olimpiskās kvalifikācijas turnīram hokejā 2014.gadā Rīgā, bet Pasaules čempionāta kērlingā sievietēm Olimpiskās atlases turnīram plānoti 50 750 lati.

Latvijas Olimpiskā komiteja no ziedojumā atvēlētās summas 182 700 latus iedalījusi olimpisko individuālo vasaras sporta veidu federācijām, bet 142 100 latus - Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādes un Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādes norisei, kā arī jaunatnes olimpiskās izglītības programmām.

Latvijas Komandu spēļu asociācija sev plānoto summu - 771 400 latus - iecerējusi veltīt komandu sporta spēļu valsts izlašu dalībai Eiropas un Pasaules čempionātos, to kvalifikācijas turnīros un sagatavošanās cikliem saskaņā ar izdevumu tāmi.

Latvijas Paralimpiskā komiteja 121 800 latus plāno tērēt paraolimpiskās komandas sagatavošanās programmai. Savukārt Jaunatnes Sporta fonds 81 200 latus iecerējis izlietot jauno sportistu un treneru atbalstam atbilstoši fonda darbības plānam.

Kā ziņots, vienošanās attiecas uz valsts kapitālsabiedrību AS Latvijas Valsts meži, VAS Latvijas Dzelzceļš un SIA LDZCargo ziedojumu apjomu sporta nozarei.

Finansējuma sadales modelis ir izstrādāts, ņemot vērā Latvijas Nacionālās sporta padomes 2012.gada 24.oktobra sēdē sākto diskusiju par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadali sporta nozarei un Izglītības un zinātnes ministrijai uzdoto - organizēt atsevišķas saskaņošanas sanāksmes, lai kopīgi ar visām ieinteresētajām pusēm izstrādātu konkrētu kārtību un kritērijus ziedojumu sadalei.

Vienošanās paredz noteikt procentuālu finanšu līdzekļu sadali starp vadošajām sporta organizācijām, tādā veidā nodrošinot sabalansētu un kritērijiem atbilstošu finansējuma sadali gan jaunatnes un augsto sasniegumu sportam, gan paraolimpiskajam un tautas sportam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas